16.12.2019

Премія держслужбовцю-відміннику: як врахувати грудневу відпустку?

Державний службовець перебував у щорічній відпустці з 06.12.2019 р. по 15.12.2019 р. За результатами оцінювання службової діяльності у 2019 році він отримав оцінку «відмінно», тому має право на премію. Яким чином відпустка у грудні 2019 року впливає на розмір премії?

Відповідно до ч. 3 ст. 50 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889) одним із видів премій, які можуть встановлюватись держслужбовцям, є премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності.

Преміювання держслужбовців здійснюється керівником держслужби відповідно до затвердженого ним Положення про преміювання у відповідному державному органі, погодженого з виборним органом первинної профспілкової організації (за наявності). Таке положення розробляється згідно із Типовим положенням про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затвердженим наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646 (далі — Типове положення).

Відповідно до ч. 9 ст. 44 Закону № 889 та абз. 1 п. 4 розд. II Типового положення підставою для преміювання держслужбовця є отримана ним відмінна оцінка за результатами оцінювання службової діяльності. Крім того, згідно з п. 17 Типового порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2017 р. № 640, наказ (розпорядження) керівника держслужби у відповідному держоргані про преміювання держслужбовців, які отримали відмінні оцінки за результатами оцінювання, видається на підставі затвердженого висновку (висновків).

Розмір премії за результатами щорічного оцінювання встановлюється в однакових відсотках до посадового окладу для усіх держслужбовців відповідного держоргану, які отримали відмінну оцінку за результатами щорічного оцінювання в поточному році (абз. 2 п. 4 розд. II Типового положення). У місяці, в якому держслужбовець перебуває у відпустці (основній, додатковій та інших, передбачених законодавством), за період тимчасової непрацездатності та в інших випадках, коли згідно із законодавством виплати проводяться із розрахунку середньої зарплати, місячна або квартальна премія нараховується за фактично відпрацьований час (п. 4 розд. IІI Типового положення).

Однак це обмеження не стосується «оціночної» премії. Для такої виплати Типове положення не встановлює прив’язку до відпрацьованого часу у місяці її надання. Тому, незважаючи на щорічну відпустку, премія «відмінника» виплачується держслужбовцю нарівні з іншими працівниками, що отримали аналогічну оцінку, — у відсотках до посадового окладу, визначеного штатним розписом.

Виплачують таку премію не пізніше строку виплати зарплати за місяць, в якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності, але не пізніше грудня року, в якому проводиться таке оцінювання (абз. 2 п. 6 розд. ІІІ Типового положення).

Також корисну інформацію про оцінювання держслужбовців та преміювання «відмінників» ви знайдете у журналах «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 33, с. 4 та № 44, с. 31.