25.11.2019

Премія «відміннику» оцінювання: чи можна виплатити раніше грудня?

Держслужбовець пройшов оцінювання та отримав оцінку «відмінно» у листопаді 2019 року. Чи можна виплатити йому премію, не чекаючи грудня?

У питанні оцінювання держслужбовців слід керуватися Типовим порядком проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженим постановою КМУ від 23.08.2017 р. № 640 (далі — Порядок № 640).

Згідно з нормами цього документа оцінювання проводиться в три етапи (п. 9 Порядку № 640):

1. Визначення завдань і ключових показників.

2. Визначення результатів виконання завдань.

3. Затвердження висновку (крім випадків, коли жодне із визначених завдань не підлягає оцінюванню).

Детально кожен з них ми розглянули у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 33, с. 4.

ВАЖЛИВО!

Підтвердженням того, що держслужбовець пройшов оцінювання на «відмінно», є висновок.

При цьому висновок затверджується наказом (розпорядженням) суб’єкта призначення у грудні звітного року (п. 16 Порядку № 640).

Наказ (розпорядження) керівника державної служби про преміювання держслужбовців, які займають посади категорії «А», «Б» і «В» та отримали відмінні оцінки за результатами оцінювання, видається на підставі затвердженого висновку (п. 17 Порядку № 640). Це підтверджують і фахівці НАДС. У листі від 26.09.2019 р. № 6723/07.02-19 вони зазначили, що премію за результатами щорічного оцінювання мають отримати держслужбовці, щодо яких відповідний висновок затверджений у встановленому порядку (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 42, с. 8).

Отже, оскільки висновок за результатами оцінювання затверджується у грудні, то й преміювати працівника-«відмінника» можна також не раніше грудня, а точніше, не раніше дати затвердження висновку.

Водночас слід враховувати абз. 2 п. 6 розд. ІІІ Типового положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646. Відповідно до положень цього пункту премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності виплачується не пізніше від строку виплати зарплати за місяць, у якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності, але не пізніше ніж у грудні року, в якому проводиться оцінювання результатів службової діяльності.

Оскільки висновок затверджується у грудні, то й премію слід виплачувати не пізніше строку виплати зарплати за грудень. Зверніть увагу: премію можна виплатити й раніше дати виплати зарплати за грудень, але не пізніше.

Резюмуємо: преміювати «відмінника» слід у грудні після дати затвердження висновку, але не пізніше дати виплати зарплати за грудень 2019 року.