Теми статей
Обрати теми

Працівники «60+»: Уряд роз’яснив умови роботи

Кабмін на своєму офіційному сайті навів роз’яснення щодо роботи працівників старше 60 років в умовах карантину (www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-obmezhen-na-period-karantinudlya-lyudej-starshih-60-rokiv).

Нагадаємо, що відповідно до нещодавно оновленої редакції постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211, особи, які досягли 60-річного віку, повинні перебувати на самоізоляції, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

Отже, такі особи мають залишатися вдома. Для працюючих фахівців віком 60 років і старше зробили винятки. Однак лише в тому випадку, якщо вони працюють на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, і не можуть працювати віддалено.

У такому випадку вони повинні неухильно дотримуватися рекомендацій із масочного режиму, соціальній дистанції в 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи.

Кабмін пояснює, що до об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які:

1) провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;

2) надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема, у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

3) є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

4) включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

5) є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Тобто це всі ті структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

На думку КМУ, якщо особи з категорії «60+» працюють на підприємствах, в установах, організаціях, які не належать до «критичних», то роботодавець повинен перевести їх у режим віддаленої роботи у визначеному працівниками місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.

Дивно, що тут не згадали про введення простою. Адже законодавство не забороняє оформлювати простій для окремих працівників. Про це свідчить ч. 2 ст. 113 КЗпП, згідно з якою про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра або посадових осіб.

Також нагадаємо, що згідно з нещодавніми законодавчими правками та відповідно до ч. 1 ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Водночас для працівників окремих галузей бюджетної сфери може бути передбачена оплата за час простою у більших, ніж установлено ч. 1 ст. 113 КЗпП, розмірах. Такі умови зазвичай прописують у галузевих нормативних документах, на підставі яких розробляється колективний договір. Наприклад, така можливість передбачена для працівників галузі освіти (детальніше читайте у статті «Карантин у музичній школі: як оплати працю викладача?» попереднього номера нашого журналу).

А от на звільнення Уряд «наклав табу»: «Відповідно до законодавства звільнення у період дії карантину заборонено».

І тут слід уточнити, що звільнятись за власною ініціативою або ж за угодою сторін не заборонено.

На це, зокрема, звертають увагу територіальні органи Держпраці.

Так, наприклад, Управління Держпраці у Полтавській області роз’яснює, що вимоги КЗпП не дають права роботодавцю звільняти працівників через уведення карантину або обмежувальні заходи. Жодних змін щодо звільнення працівників на період здійснення карантинних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19, не вносилося (pl.dsp.gov.ua, новина від 03.04.2020 р.).

Проте якщо роботодавець і працівник згодні, то трудовий договір у будь-який час може бути припинений або розірваний за власним бажанням працівника або за угодою сторін, а також через закінчення строку дії трудового договору, призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи та посада тощо.

Слід пам’ятати, що незаконно звільнений працівник може оскаржити своє звільнення у суді.

А у разі його поновлення роботодавцеві доведеться виплатити середній заробіток за весь час вимушеного простою.

Законодавством також передбачено і відповідальність для роботодавців, які незаконно звільняють працівників з особистих мотивів — штраф у розмірі від 2000 до 3000 нмдг (від 34000 до 51000 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або виправні роботи на строк до 2 років.

Ті самі дії, вчинені повторно, або щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, караються штрафом у розмірі від 3000 до 5000 нмдг (від 51000 до 85000 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців (ст. 172 Кримінального кодексу України).

Рекомендації Кабміну щодо умов роботи під час карантину

Кабмін прописав деякі трудові правила стосовно працівників, які під час карантину працюють вдома та/або перебувають у відпустках «за свій рахунок». Відповідна постанова «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину у зв’язку із загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 25.03.2020 р. № 256 набрала чинності 07.04.2020 р.

Уряд акцентував увагу на тому, що на час установлення карантину за державними службовцями та працівниками, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, зберігаються займана посада, умови оплати праці та соціальні гарантії. Крім того, виконання такої роботи не тягне за собою будь-яких обмежень трудових прав.

Ці рекомендації стосуються також органів місцевого самоврядування.

Підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності на час установлення карантину рекомендовано не звільняти працівників, які виконують роботу вдома та перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, з підстав, установлених пп. 3, 4 і 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП (систематичне невиконання обов’язків без поважних причин, прогул, нез’явлення на роботі протягом більше 4 місяців через тимчасову непрацездатність). Суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам, крім цього, також рекомендували з метою забезпечення безперебійної роботи в умовах карантину утримуватися від кадрових змін в органах управління.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі