Теми статей
Обрати теми

Щодо змін, внесених до порядку закупівель у зв’язку із COVID-19

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Лист від 01.04.2020 р. № 3303-4/22081-06

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у зв’язку з набранням чинності з 01.04.2020 р. постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2020 р. № 248 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 225» (далі — постанова № 248) повідомляє.

Змінами, внесеними постановою № 248, порядок проведення закупівель (далі — Порядок) та перелік товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України (далі — Перелік), викладено в новій редакції, яка значно спрощує та пришвидшує процес здійснення придбання замовниками таких предметів закупівлі.

За правилами, визначеними Порядком, такі закупівлі здійснюються з дотриманням принципів, установлених пунктом 4 Порядку, шляхом вчинення замовником дій, передбачених пунктом 6 Порядку.

Звертаємо також увагу замовників, що Перелік викладено за оновленою структурою товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби.

Виходячи зі змісту Порядку, викладеного в новій редакції, уповноважена замовником особа:

1. Планує закупівлі та вносить інформацію до річного плану закупівель в електронній системі закупівель, зокрема про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі. Така інформація щодо предмета закупівлі підвантажується в об’єкт плану через особистий кабінет на авторизованому електронному майданчику;

2. Організовує та проводить закупівлі. Замовник може самостійно встановлювати критерії доброчесності та надійності вибору особи, з якою буде укладений договір про закупівлю;

3. Забезпечує складення, затвердження та зберігання відповідних документів з питань закупівель;

4. Забезпечує оприлюднення в електронній системі закупівель інформації, необхідної для виконання пунктів 8 і 9 розділу І Закону України від 17 березня 2020 р. № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», а саме:

— за результатами здійсненої закупівлі протягом одного дня з дня укладення договору оприлюднює звіт про укладений договір, договір про закупівлю та всі додатки до нього;

— протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання оприлюднює звіт про виконання договору.

При оприлюдненні звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, в електронній системі закупівель реалізована ознака щодо закупівель у зв’язку із COVID-19.

Разом з цим усі рішення уповноваженої замовником особи оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерств не встановлюють норм права, носять виключно рекомендаційний та інформативний характер.

Директор Департаменту сфери публічних закупівель Л. Лахтіонова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі