07.12.2020

Премія до Дня МС: кому, скільки та коли

В органі місцевого самоврядування планують преміювати працівників до Дня місцевого самоврядування (7 грудня). Кому саме та в якому розмірі можна виплатити таку премію? Чи залежить її виплата від стажу працівника? Чи враховувати цю премію при розрахунку середнього заробітку? Що робити, якщо працівник протягом року вже отримував святкову премію? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у сьогоднішньому матеріалі.

Кому можна виплатити премію та в якому розмірі?

Згідно з п.п. 2 п. 2 постанови № 2681 керівникам ОМС надано право в межах затвердженого фонду оплати праці здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних та професійних свят і ювілейних дат.

1 Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Перелік державних святкових і неробочих днів визначений ст. 73 КЗпП. Що ж до премій до ювілейних дат та професійних свят, то перелік таких виплат визначає роботодавець у колективному договорі (іншому акті).

Давайте розглянемо, кому саме можна виплатити премію до Дня місцевого самоврядування (далі — День МС).

Посадові особи та службовці

Преміювання керівних працівників, спеціалістів і службовців ОМС здійснюється у межах фонду преміювання, утвореного в розмірі не менш як 10 % посадових окладів і економії фонду оплати праці (п.п. 2 п. 2 постанови № 268).

Враховуючи той момент, що обсяг витрат на оплату праці визначається щорічно рішенням ОМС, то й розміри преміювання зазначених категорій працівників доцільно також затверджувати щорічно.

УВАГА!

Можливість виплати премій до професійних свят і святкових днів для посадових осіб та службовців ОМС передбачена на нормативному рівні.

Проте враховуйте, що виплата будь-якої премії (зокрема, до Дня МС) має бути зафіксована в Положенні про преміювання.

Зазвичай таке Положення оформляють як додаток до колективного договору. У ньому прописують види премій і категорії персоналу ОМС, яким вони належать, відштовхуючись від наявної нормативної бази. Також у Положенні можуть визначатися:

• періодичність преміювання, строки виплати премії;

• показники та умови преміювання;

• порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії або позбавлення працівників її повністю.

«Обслуговуючі» робітники

Для робітників, які обслуговують ОМС, орієнтуватися слід на наказ № 772. Згідно з п.п. «ж» п. 2 цього наказу керівникові надається право в межах установленого фонду оплати праці та граничної чисельності працівників визначати робітникам розмір премії залежно від їх вкладу в кінцеві результати роботи. При цьому конкретний розмір премії робітникам граничними розмірами не обмежений.

2 Наказ Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77.

Як бачимо, ця норма вказує про виплату робітникам ОМС саме виробничих премій.

Таким чином, нормативні приписи про преміювання для робітників ОМС відрізняються від норм, що стосуються преміювання керівних працівників, спеціалістів і службовців ОМС. І головна відмінність у тому, що премії до державних та професійних свят і ювілейних дат для робітників ОМС не передбачені.

ВАЖЛИВО!

«Обслуговуючим» робітникам ОМС виплата премії до професійних свят (зокрема, до Дня МС місцевого самоврядування) не передбачена.

Отже, якщо керівник ОМС бажає преміювати робітників ОМС до Дня МС, то можна їм виплатити виробничу премію у більш високому розмірі — і це не буде порушенням наказу № 77. При цьому така можливість має бути прописана у Положенні про преміювання. Це відзначили фахівці Мінсоцполітики у листі від 28.12.2017 р. № 3000/0/101-17.

Якщо протягом року вже була «святкова» премія?

Зауважимо, що чинним законодавством не обмежена кількість премій до святкових та ювілейних дат, які можуть виплачуватися працівнику протягом року.

А отже, якщо протягом року працівник уже отримав премію, наприклад, до ювілею, то він у цьому ж році має право отримати премію й до професійного свята, зокрема до Дня МС. Проте тут слід враховувати наявність коштів у фонді оплати праці. Якщо їх недостатньо, то це може стати на заваді для виплати «святкової» премії.

Працівник-новачок: чи виплачувати премію?

Вимог стосовно стажу роботи за певною посадою для отримання «святкової» премії на законодавчому рівні не встановлено.

Тому якщо працівник на момент виплати премії працює на посаді, для якої передбачена «святкова» премія, то йому можна виплатити таку премію незалежно від стажу роботи. Але краще всі особливості такої виплати прописати у «преміальному» положенні.

Чи враховувати премію при розрахунку «середньої»?

Відпускні

Обчислення середньої зарплати для розрахунку відпускних здійснюється відповідно до Порядку № 1003. Так, сума відпускних розраховується шляхом множення середньоденної зарплати на кількість календарних днів відпустки.

3 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення сумарного заробітку за розрахунковий період на відповідну кількість календарних днів такого періоду (п. 7 Порядку № 100).

Розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати для оплати часу відпустки у загальному випадку є останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання такої відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Виплати, що включаються до розрахунку відпускних, перелічено у п. 3 Порядку № 100, а виплати, що не включаються, — у п. 4 цього Порядку.

Порядком № 100 передбачено включення до розрахунку виробничих премій та премій за економію конкретних видів палива. А виплати, пов’язані з ювілейними та святковими датами, днем народження, за довголітню і бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу не враховуються при обчисленні «середньої» в усіх випадках її збереження згідно з п.п. «и» п. 4 Порядку № 100 (ср. ).

За своїм характером премія, виплачена працівникам до Дня МС, належить саме до виплат, які зазначені в п.п. «и» п. 4 Порядку № 100 та не включаються до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних. Отже, у розрахунку «середньої» для оплати часу відпустки така премія участі не бере.

Лікарняні

Тут відразу зазначимо — премія до Дня МС повністю включається до розрахунку лікарняних. Адже згідно з п. 3 Порядку № 12664 до розрахунку середньоденної зарплати включаються виплати, на які нараховано ЄСВ, зокрема, й разові премії.

4 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Причому навіть якщо частину місяця, в якому була нарахована «святкова» премія, не відпрацьовано з однієї з поважних причин5, премія враховується в повному обсязі. Розподіляти її пропорційно відпрацьованому часу не потрібно.

5 Повний перелік таких причин наведено у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 42, с. 31.

Якщо ж весь місяць, в якому нарахована така премія, повністю не відпрацьований з поважних причин, тоді цей місяць виключається з розрахункового періоду і, відповідно, сума премії не потрапляє до розрахунку (див. лист ФСС від 20.09.2016 р. № 2.4-46-1616).

Чи включається премія до МЗП?

Якщо святкова дата встановлена офіційно, визначена в Положенні про преміювання і виплата премії присвячена до такої дати, то її не враховують у складі зарплати для забезпечення її мінімального розміру.

Річ у тому, що в ст. 31 Закон про оплату праці6 серед виплат, які нараховують «зверху» МЗП, зазначені премії до святкових і ювілейних дат. При цьому фахівці Мінсоцполітики в листі від 02.11.2017 р. № 2688/10/101-17 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 44, с. 6) до святкових дат відносять офіційно встановлені в Україні святкові і неробочі дні, професійні свята і пам’ятні дати.

6 Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

День місцевого самоврядування встановлений Указом Президента України від 25.11.2000 р. № 1250/2000 і відзначається щорічно 7 грудня. Тобто таке професійне свято встановлене офіційно.

Отже, премію, виплачену працівникам до такої дати, не включають до МЗП, а нараховують «зверху» 5000 грн на підставі ст. 31 Закону про оплату праці.