Теми статей
Обрати теми

Один день відпрацював і захворів: як визначити розрахунковий період?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівника бюджетної установи прийнято на роботу з 6 листопада 2020 року (7 та 8 листопада — вихідні дні), а вже 9 листопада він захворів. Його посадовий оклад становить 5051 грн. Як визначити розрахунковий період у зазначеному випадку та обчислити середньоденну зарплату?

Як визначити розрахунковий період?

Головним орієнтиром у питаннях розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняних є Порядок № 12661. На підставі його норм проводять розрахунок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомоги по тимчасовій непрацездатності.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Одним із важливих етапів при розрахунку «лікарняної» середньоденної зарплати є правильне визначення розрахункового періоду.

Його тривалість залежить від періоду перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем (пп. 25 — 27 Порядку № 1266). Дивимося таблицю нижче.

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, «середня» визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266).

Визначення розрахункового періоду

Стаж роботи в цій установі,

організації, закладі

Правила визначення розрахункового періоду (пункт Порядку № 1266)

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців роботи (з 1-го

до 1-го числа) у цього роботодавця, що передують місяцю настання страхового випадку* (п. 25)

Приклад 1. Працівник, який працює в установі з 2018 року, був непрацездатний з 2 по 6 листопада 2020 року.

Розрахунковий період: листопад 2019 року — жовтень 2020 року.

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку (п. 26)

Приклад 2. Працівник, який працює в установі з 17 серпня 2020 року, був непрацездатний з 2 по 6 листопада 2020 року.

Розрахунковий період: вересень — жовтень 2020 року.

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27)

Приклад 3. Працівник, який був прийнятий на роботу з 19 жовтня 2020 року, захворів 2 листопада.

Розрахунковий період: з 19 жовтня по 1 листопада 2020 року.

* Місяцем настання страхового випадку слід вважати той місяць, на який згідно з лікарняним листом припав початок тимчасової непрацездатності.

Які дні виключають?

З розрахункового періоду виключаються дні:

• тимчасової непрацездатності;

• неоплаченого лікарняного з відміткою про алкогольне, наркотичне сп’яніння, про порушення режиму;

• «дитячої» довідки;

• протягом яких документи працівника були на розгляді у МСЕК, включаючи день установлення інвалідності (див. лист Мінсоцполітики від 6 вересня 2016 р. № 293/18/99-16);

• протягом яких працівник був відсутній на роботі у зв’язку з участю у виборах на платній основі (див. лист Мінсоцполітики від 11.06.2019 р. № 311/0/247-19);

• відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

• відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років;

• відпустки без збереження заробітної плати, у тому числі за період карантину.

Усі інші дні, не відпрацьовані працівником з будь-яких причин (наприклад, дні щорічної відпустки), а також вихідні, святкові та неробочі дні, які припадають на розрахунковий період, беруть участь у підрахунку кількості календарних днів у розрахунковому періоді. Їх «викидати» не потрібно.

А якщо відпрацював 1 день і захворів?2

2 Більше відповідей на «лікарняні» запитання ви знайдете у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 41, с. 14.

Працівника прийняли на роботу, він відпрацював 1 день, відпочив на вихідних і оформив лікарняний. Чим особлива ця ситуація? А тим, що тут роботодавці найчастіше помиляються. Чомусь вони вважають, що правильно буде в такій ситуації провести розрахунок з окладу працівника.

Але це помилкове рішення! Адже розрахунок середньоденної зарплати з окладу проводять, якщо працівник перед настанням страхового випадку з поважних причин не мав заробітку в розрахунковому періоді або страховий випадок настав у перший день роботи.

Тому у ситуації, що розглядається, розрахунок середньоденної зарплати слід проводити за період з 6 по 8 листопада (3 к. дн.), тобто за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі