Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премій до професійних свят при обчисленні зарплати для забезпечення її мінімального розміру

Міністерство соціальної політики України
Лист від 02.11.2017 р. № 2688/10/101-17

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо необхідності врахування премії до Дня юриста України при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру та повідомляє.

Відповідно до статті 31 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Частиною другою статті 31 Закону визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 31 Закону, мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

До святкових дат слід відносити офіційно встановлені в Україні святкові та неробочі дні, професійні свята та пам’ятні дні.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар фахівця Мінсоцполітики

Премії до професійних свят нараховуються «зверху» 3200

Отже, в чому ж, власне, питання, з яким наша редакція звернулася в Мінсоцполітики за офіційним роз’ясненням. Ідеться про включення або невключення в мінімальну заробітну плату (далі — МЗП) премій, які виплачуються працівникам до професійних свят. Прикладами можуть бути такі професійні свята, як:

— День фізичної культури і спорту (встановлений Указом Президента України від 29.06.94 р. № 340/94) — 9 вересня у 2017 році;

— День фармацевтичного працівника (встановлений Указом Президента України від 07.09.99 р. № 1128/99) — 16 вересня у 2017 році;

— День юриста України (встановлений Указом Президента України від 16.09.97 р. № 1022/97 — 8 жовтня у 2017 році;

— День працівника соціальної сфери (встановлений Указом Президента України від 13.04.99 р. № 374/99) — 5 листопада у 2017 році.

Давайте подивимося, що написано безпосередньо в Законі України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці), зокрема в його ст. 31:

«При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат».

Виникає запитання: про які святкові дати йдеться в Законі про оплату праці?

Як відомо, ст. 73* Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) визначає такі святкові і неробочі дні:

* Нещодавно депутати внесли зміни у перелік святкових та неробочих днів. Які саме дати буде змінено, стане остаточно зрозуміло з тексту відповідного Закону України, який на момент підготовки номера перебуває на підписі в Президента. — Прим. ред.

1. Святкові дні:

1 січня — Новий рік;

7 січня — Різдво Христове;

8 березня — Міжнародний жіночий день;

1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;

9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

28 червня — День Конституції України;

24 серпня — День незалежності України;

14 жовтня — День захисника України;

2. Дні релігійних свят:

7 січня — Різдво Христове;

Один день (неділя) — Пасха;

Один день (неділя) — Трійця.

Премії до означених святкових і неробочих днів однозначно не включаються в 3200. У цьому питанні розбіжностей немає. А ось що робити з преміями до професійних свят, які не включені в перелік святкових і неробочих дат згідно з КЗпП, але водночас також є офіційними, оскільки затверджені відповідними указами Президента України?

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики дійшли такого висновку: до святкових дат слід віднести офіційно встановлені в Україні святкові і неробочі дні, професійні свята і пам’ятні дати.

Таким чином, премії до професійних свят, установлених указами Президента України, так само як і премії до святкових і неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП, не включаються в МЗП, а нараховуються «зверху» 3200.

Нагадаємо, що правила преміювання працівників до святкових і ювілейних дат мають бути прописані або в колективному договорі, або в положенні про преміювання. Саме там роботодавець повинен визначити перелік святкових і ювілейних дат, до яких він виплачуватиме премії своїм працівникам.

Оксана ГУЗЕНКО, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України

Тетяна РУДА, головний редактор газети «Оплата праці»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі