Теми статей
Обрати теми

Підвищуємо кваліфікацію дистанційно: що та як оплатити?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівників направляють на курси підвищення кваліфікації. Навчання будуть проводити у три етапи, перший з яких — дистанційно. Чи є якісь особливості оплати часу навчання на дистанційних курсах?

Відповідно до ст. 122 КЗпП при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

Постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 працівникам, яких направляють підвищувати кваліфікацію, гарантується: збереження середньої зарплати за час перебування на курсах; оплата вартості проїзду до місця навчання і назад; виплата добових за кожен день перебування у дорозі у розмірах, установлених чинним законодавством для службових відряджень. Іногороднім працівникам виплачуються добові протягом навчання: у перший місць — у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень (по України — 60 грн), а в наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує зарплату в розмірі менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія в розмірі 20 % добових. Фактично на таку стипендію розраховувати не доводиться, адже зарплату у розмірі менше 102 грн на сьогодні ніхто не отримує; відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житла.

У багатьох моментах постанова № 695 посилається на Інструкцію про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджену наказом Мінфіну від 13.08.98 р. № 59. Однак ані вона, ані постанова № 695 не містять особливостей оплати при дистанційній організації курсів. Отже, потрібно застосовувати загальні правила, але дивлячись на них через «дистанційну» призму.

Якщо працівник проходить підвищення кваліфікації дистанційно, тобто нікуди не їде, то йому не потрібно оплачувати: проїзд; проживання за місцем навчання; добові за час перебування у дорозі та в іншому місті, де проходить навчання.

Залишається лише середній заробіток. У загальному випадку п. 1 постанови № 695 передбачає збереження середньої зарплати лише за основним місцем роботи. Водночас за вчителями та працівниками освіти, які направляються на курси підвищення кваліфікації й до інститутів вдосконалення вчителів, середній заробіток зберігається за кожним місцем роботи.

Як розрахувати «середню»? Відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.03.95 р. № 100, виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі