Теми статей
Обрати теми

Електронні лікарняні: чи запрацюють із 1 травня?

Електронні лікарняні листи вже зовсім поруч. Кабмін активно працює над цим. Черговий крок — оновлення Порядку № 3281. Його оновили постановою КМУ від 31.03.2021 р. № 323. Цей документ уже діє з 09.04.2021 р. Проте застосовувати його розпочнемо лише з 1 травня цього року.

1 Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 328.

Фактично Кабмін переписав зазначений Порядок від а до я. Хоча, по суті, більшість моментів не змінилась. То що ж нового?

Передусім нарешті осучаснили основу основ — визначення лікарняного листа. Отже, листок непрацездатності — це електронний документ, який:

• сформований (виданий) програмними засобами Реєстру лікарняних на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини;

• зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності у Реєстрі лікарняних.

Він є підставою для: звільнення від роботи; оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності; призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Чи означає це, що з 1 травня е-лікарняні запрацюють на повну силу? Хотілося б, але це не точно. Підставою для видання лікарняного листа є медичний висновок. Тому потрібно ще дочекатись появи Порядку формування та видачі медичних висновків. А він поки що лише в проєкті2. Останній передбачає, що медвисновки потраплятимуть до «свого» Реєстру також з 1 травня 2021 року. Але за наявності відповідної технічної можливості. Про таку можливість усі дізнаються із відповідного повідомлення на сайті електронної системи охорони здоров’я (ehealth.gov.ua). А поки листки непрацездатності оформлюють за старими правилами.

2 spo.fpsu.org.ua/na-obgovorenni-v-spo/7225-proekt-nakazu-deyaki-pitannya-formuvannya-ta-vidachi-medichnikh-visnovkiv-pro-timchasovu-nepratsezdatnist

Ще кілька слів про Реєстр лікарняних. Інформація до нього надходитиме з електронної системи охорони здоров’я, від ФСС, страхувальника, органів опіки та піклування і централізованого банку даних з проблем інвалідності.

По суті, цей Реєстр складається із записів про тимчасову непрацездатність. Такі записи містять чимало інформації. Зокрема, про тимчасово непрацездатну особу і пацієнта (коли ці особи не одна й та ж людина, наприклад, при догляді за дитиною), випадок непрацездатності (причину, період тощо), особу, яка сформувала медвисновок, та заклад охорони здоров’я.

Зауважимо: Кабмін прибрав дозвіл на самодіяльність застрахованої особи щодо визначення кінцевої дати періоду непрацездатності. Раніше це можна було зробити, подавши до Реєстру лікарняних звернення (повідомлення, заяви) про відновлення працездатності.

Інформація з Реєстру лікарняних, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надається тільки:

• особі, якої стосуються ці відомості;

• її страхувальнику — за період перебування особи у трудових відносинах із ним;

• особі, яка засвідчила тимчасову непрацездатність.

Водночас деяку інформацію буде оприлюднено, хоча й інкогніто (знеособлено). Переглянути її можна буде без електронної ідентифікації користувача на порталі послуг ПФУ. Йдеться, зокрема, про такі дані, як:

• кількість, причини, середня тривалість зареєстрованих листків непрацездатності за місяць, квартал, рік, за адміністративно-територіальними одиницями, закладами охорони здоров’я, особами, що засвідчили тимчасову непрацездатність;

• кількість днів тимчасової непрацездатності за місяць, квартал, рік, за адміністративно-територіальними одиницями, страхувальниками;

• суми допомоги, що виплачені на підставі листків непрацездатності, за місяць, квартал, рік, за страхувальниками.

Редакція

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі