Теми статей
Обрати теми

Нові Норми харчування у закладах освіти

Цьогоріч Уряд узявся докорінно змінити підхід до харчування дітей та підлітків у закладах освіти. Так, нещодавно Кабмін своєю постановою № 3051 затвердив не тільки нові Норми харчування, але й Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Порядок № 305).

1 Постанова КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 р. № 305.

Ці нормативні документи є обов’язковими для всіх закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти та інших закладів освіти, що провадять діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти. Також норми цих документів поширюються на дитячі заклади оздоровлення та відпочинку.

Нові Норми харчування прийшли на зміну старим, затвердженим постановою № 15412. Нагадаємо: останні були запроваджені з 2005 року.

2 Постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 р. № 1541.

Причому нові Норми харчування — дійсно нові! Їх не просто підкоригували, а повністю змінили. Так, вони розроблені з урахуванням потреб різних вікових груп дітей, режиму (кратності), способу, форми та графіку харчування. Ба більше, осучаснені Норми харчування враховують особливі дієтичні потреби дітей, як-то: цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість глютену та лактози тощо.

Нові Норми харчування викладено аж у 15 додатках. Чимало. Але ж і чинників та параметрів, які потрібно врахувати для забезпечення збалансованого харчання, — ціла низка.

Безпосередньо Порядок № 305 визначає ключові принципи планування та механізм організації харчування здобувачів освіти / дітей у закладах освіти, оздоровлення та відпочинку. Зокрема, цим Порядком передбачено, що засновники державних і комунальних закладів освіти повинні забезпечити безоплатне гаряче харчування в таких закладах для:

• дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

• дітей з особливими освітніми потребами;

• дітей із малозабезпечених сімей;

• учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які мають статус громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

• дітей з числа осіб, визначених у ст.10 Закону про ветеранів війни3;

3 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

• осіб інших категорій, визначених законом та/або рішенням відповідного ОМС.

Забезпечення безоплатним харчуванням здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів. Звісно ж, підставою для надання безоплатного харчування будуть документи, які підтверджують таке право. А от всі решта здобувачів освіти, які не належить до числа «пільговиків», можуть харчуватися на платній основі.

Вартість харчування в закладах освіти встановлюють їх засновники відповідно до норм харчування та з урахуванням режиму (кратності) харчування. Розмір плати переглядають щорічно.

Постанова № 305 набула чинності з 07.04.2021 р. Але нові Норми харчування та Порядок № 305 запрацюють лише з нового навчального року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі