Теми статей
Обрати теми

Інклюзивна освіта в ЗДО: апгрейд від Кабміну

Уряд своєю постановою від 28.07.2021 р. № 769 вніс зміни до Порядку № 5301. Вони спрямовані на індивідуалізацію освітнього процесу в ЗДО2 для дітей з особливими освітніми потребами. Ці новації запрацюють з 01.01.2022 р.

1 Порядок організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти, затверджений постановою КМУ від 10.04.2019 р. № 530.

2 ЗДО — заклад дошкільної освіти.

Серед іншого, запровадять п’ять рівнів підтримки дітей: від труднощів І ступеня прояву (підтримку першого рівня визначають та надають у ЗДО) до труднощів V ступеня прояву (підтримку п’ятого рівня визначають фахівці інклюзивно-ресурсного центру). Як і раніше, кількість дітей в інклюзивних групах має становити не більше трьох осіб. Проте з 2022 року її визначатимуть згідно з рівнем підтримки:

• діти, які потребують четвертого чи п’ятого рівня підтримки, — не більше однієї дитини на групу;

• діти, які потребують третього рівня підтримки, — не більше двох дітей;

• діти, які потребують другого рівня підтримки, — не більше трьох дітей.

Дошкільнятам, в яких виявлені незначні труднощі під час навчання, за рішенням ЗДО та заявою батьків можуть надавати підтримку першого рівня. У цьому разі про інклюзивну групу не йдеться.

Незмінною лишилася норма й щодо введення посади асистента вихователя у разі утворення інклюзивної групи: один асистент на одну групу.

Важливо: введення посади асистента вихователя та «інклюзивної» доплати передбачено для другого — п’ятого рівнів підтримки. Нагадаємо: педпрацівники та помічники вихователя ЗДО мають право на доплату за години роботи в інклюзивній групі. Її граничний розмір — 20 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі