13.12.2021

Невакцинований працівник захворів: відсторонювати чи ні?

Соціальний працівник терцентру відмовився від обов’язкової вакцинації (є складений акт). Відповідно до наказу керівника невакциновані працівники з 09.12.2021 мають бути відсторонені від роботи. Але 08.12.2021 зазначений працівник захворів і не вийшов на роботу (є електронний лікарняний лист). Чи підлягає він відстороненню? Чи оплачувати період його тимчасової непрацездатності?

Кого відсторонюють?

Перелік закладів, для працівників яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим, містить Перелік № 21531. Нещодавно МОЗ розширило коло працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації. Як наслідок, до тих, хто в обов’язковому порядку повинен вакцинуватись від COVID-19, додались працівники:

1 Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затверджений наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153.

• установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

• закладів, що надають соціальні послуги, закладів соцзахисту для дітей, реабілітаційних закладів (терцентри, центри соцпослуг, центри соціально-психологічної реабілітації дітей тощо);

• установ та організацій, включених до Переліку № 832.

2 Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 № 83.

Відповідні зміни було запроваджено наказом № 23933. Він набрав чинності 9 грудня 2021 року. Тож до 09.12.2021 працівникам терцентрів слід було пройти вакцинацію (отримати хоча б одну дозу) або надати підтвердження протипоказання до вакцинації від COVID-19 (надати копію форми № 028-1/о).

3 Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 01.11.2021 № 2393.

Працівники, які відмовились або ухиляються від обов’язкової вакцинації, та ті, хто не підтвердив протипоказання до вакцинації від COVID-19, підлягають відстороненню від роботи з 09.12.2021. Підстави для відсторонення — ст. 46 КЗпП та п.п. 2 п. 416 постанови № 12364.

4 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

ВАЖЛИВО!

Умова про відсторонення стосується всіх працівників терцентру

Тобто ця вимога однаковою мірою поширюється і на тих, хто безпосередньо контактує з населенням (соцпрацівники, фахівці із соціальної роботи, соцробітники тощо), і на тих, хто не перебуває у контакті з отримувачами соцпослуг (керівні працівники, бухгалтери тощо).

Відсторонення оформлюємо наказом (розпорядженням) керівника. З наказом ознайомлюємо працівників під підпис. Якщо відмовляються — складаємо акт. Детальніше про це ви можете прочитати в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 43, с. 7 — 8; № 42, с. 19 — 22.

Чи оплачувати період відсторонення?

Законодавством прямо не передбачено обов’язку роботодавця щодо збереження за працівником зарплати на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень від COVID-19. Про це чітко зазначають фахівці Мінекономіки у листах від 18.10.2021 № 4706-01/50116-01 та від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03 (ср. ).

Додатковим аргументом на підкріплення цієї позиції може слугувати визначення терміна «заробітна плата». Його містить ст. 94 КЗпП, а також ст. 1 Закону про оплату праці. Так, зарплата — це винагорода, виплачена працівникові за виконану ним роботу. Будучи відстороненим, працівник не виконує жодної роботи, тож і зарплата йому не належить.

УВАГА!

Час відсторонення через відмову від вакцинації працівникам не оплачується і за ними за цей період не зберігається середній заробіток

Враховуйте: працівник під час відсторонення продовжує перебувати у трудових відносинах із роботодавцем. А отже, він має повне право піти в оплачувану відпустку. При цьому сам період відсторонення не входить до «відпускного» стажу.

Як бути з лікарняними?

Допомога по тимчасовій непрацездатності повністю/частково компенсує втрату зарплати у разі настання страхового випадку. Такий припис містить ч. 1 ст. 22 Закону № 11055. А оскільки працівника відсторонено від роботи без виплати зарплати, то допомога не виплачуються. Тож лікарняний, який було відкрито працівникові після дати відсторонення і припадає на період такого відсторонення, оплаті не підлягає.

5 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Але як бути, якщо працівник пішов на лікарняний до початку кампанії з відсторонення? У такому разі немає підстав для його відсторонення, а лікарняні слід нарахувати в загальному порядку.

При цьому дату відсторонення слід перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності. Про це зазначають фахівці Державної служби з питань праці на своєму офіційному сайті (dsp.gov.ua).

Спроєктуємо зазначене на ситуацію, що розглядається, у запитанні читача. Соціальний працівник терцентру підлягає обов’язковій вакцинації від COVID-19. Він від неї відмовився. На підтвердження цього складено акт. Формально такого працівника необхідно відсторонити від роботи з 09.12.2021. Але 08.12.2021 він захворів, тобто настала підтверджена непрацездатність до дати відсторонення (у наявності — е-лікарняний).

Таким чином, з 08.12.2021 працівник не виконує свою роботу через хворобу. Підстав для його відсторонення немає. Тож з 09.12.2021 відсторонити його не можна. І тільки після його одужання роботодавець може повернутися до питання відсторонення такого працівника. Тобто з дати, наступної після дня закриття е-лікарняного. Враховуючи той факт, що непрацездатність настала не в період відсторонення, а раніше, працівникові потрібно виплатити лікарняні у загальному порядку.

Але можлива й інша ситуація. Працівник, який відмовився від вакцинації, захворів у день відсторонення і не вийшов на роботу. За умовами нашого прикладу — 09.12.2021. На наш погляд, у цій ситуації працівника також не слід відсторонювати від роботи і лікарняні йому потрібно оплачувати у загальному випадку. Адже на дату відсторонення він уже не виконує свої обов’язки (не працює) через хворобу.

Утім, з цього приводу ми направили запит до Мінсоцполітики та ФСС. Тільки-но отримаємо відповідь, обов’язково повернемось до цього питання.