Теми статей
Обрати теми

COVID-відсторонення: алгоритм дій від Мінекономіки

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Лист, який ми розглядаємо, адресовано органам та закладам, працівники яких потрапили під обов’язкову вакцинацію.

Нагадаємо: перелік затверджено наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153. Наразі обов’язкову щепленню проти COVID-19 підлягають працівники центральних та територіальних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій та їх структурних підрозділів, а також закладів освіти та наукових установ всіх типів та форм власності. Але з 09.12.2021 його розширять (див. «МОЗ розширює межі обов’язкової вакцинації від covid-19» у цьому номері).

У своєму листі фахівці Мінекономіки навели алгоритм дій роботодавця у разі відсторонення працівників, невакцинованих проти COVID-19. Тут же бачимо пакет документів, які рекомендовано мати роботодавцеві.

1. Повідомлення про необхідність отримання щеплення проти COVID-19. Фахівці Мінекономіки наголошують, що поінформувати слід усіх працівників без винятку. Отже, таке повідомлення доцільно оформити загальним наказом і ознайомити працівників із ним під підпис. Інший варіант — особисті повідомлення для кожного працівника.

У повідомленні слід зазначити наслідки відмови або ухилення від вакцинації — відсторонення від роботи.

2. Акт про виявлення випадків ухилення або відмови працівників від проходження щеплення.

3. Копія висновку лікаря щодо наявності абсолютних протипоказань до вакцинації проти COVID-19 (форма № 028-1/о), виданого закладом охорони здоров’я. Цей документ дає імунітет проти відсторонення.

4. Наказ (розпорядження) про відсторонення. Його слід обов’язково довести до відома особи, яка відсторонюється. Зробити це потрібно не пізніше дня видання такого документа.

Повернутись до роботи відсторонений працівник може за однієї із двох умов:

• або закінчиться карантин. Наразі уведений Урядом карантин продовжено до 31 грудня 2021 року. І на жаль, кінця-краю йому не видно ☹;

• або працівник вакцинується.

ВАЖЛИВО!

Працівників, щеплених однією дозою дводозної вакцини проти COVID-19, не можна відсторонювати від роботи за ухилення або відмову від вакцинації

Нарешті маємо офіційну позицію з приводу питання, що нас бентежило: чи зараховується отримання однієї доза вакцини (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 42, с. 20). Так, зараховується. Отримання однієї дози дводозної вакцини проти COVID-19 не вважається ухиленням або відмовою працівника від проходження щеплення. А тому щеплених першою дозою не можна відсторонювати від роботи.

Стверджуючи це, фахівці Мінекономіки посилаються на інформацію МОЗ1. Якщо працівник отримав принаймні одне щеплення проти COVID-19, він має бути допущений до роботи.

1 Див. за посиланням: moz.gov.ua/article/health/vidstoronennja-vid-roboti-pracivnikiv-jaki-pidljagajut-obov%e2%80%99jazkovij-vakcinacii-proti-covid-19-roz%e2%80%99jasnennja

Звісно, працівник має підтвердити отримання першої дози вакцини. Як? Щонайменше довідкою із датою щеплення, номером дози та назвою вакцини. Її можна отримати у закладі, де проводилась вакцинація, або у свого сімейного лікаря. Також у більшості випадків після отримання першої дози у застосунку «Дія» з’явиться «жовтий» COVID-сертифікат.

Тож не чекайте, поки працівник отримає повний курс вакцинації. Уже після отримання першого щеплення проти COVID-19 видайте наказ про припинення відсторонення працівника. Приклад такого наказу наведено у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 42, с. 22. При цьому під усуненням причини відсторонення слід зазначити отримання першої дози дводозної вакцини проти COVID-19.

Також зверніть увагу на первинний наказ про відсторонення працівників. Якщо у ньому зазначено, що допустити відсторонених працівників до роботи можна буде після вакцинації двома дозами вакцини, то слід замінити таке формулювання на таке: «Допустити відсторонених працівників до роботи після усунення причини відсторонення (вакцинації принаймні однією дозою дводозної вакцини проти COVID-19) та надання документального підтвердження. Допуск до роботи оформити окремим наказом».

Не оминули фахівці Мінекономіки й правила оплати періоду відсторонення. Зауважимо: Кабмін у «карантинній» постанові № 12362 досить туманно прописав ці моменти. Зокрема, на час відсторонення за невакцинацію оплата праці працівників та держслужбовців здійснюється з урахуванням ч. 1 ст. 94 КЗпП, ч. 1 та 3 ст. 5 Закону про держслужбу3. Із цього можна зробити висновок, що працівник має шанс на оплачуване відсторонення. Але це не так.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

3 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

І щоб це зрозуміти, потрібно проаналізувати зазначені законодавчі норми. Перші дві з них містять визначення заробітної плати. Вона є винагородою, виплаченою працівникові за виконану ним роботу. А третя зі згаданих норм говорить про поширення законодавства про працю на держслужбовців у частині відносин, не врегульованих Законом про держслужбу.

УВАГА!

Оскільки під час відсторонення працівник не виконує роботу, то зарплата у цей період йому не виплачується

Фахівці Мінекономіки про це чітко зазначили у листі, що коментується.

Хоча законодавство передбачає певні винятки, коли час відсторонення все ж таки оплачується. Але у разі відстороненням через відмову або ухилення від вакцинації проти COVID-19 винятків немає. Тож час такого відсторонення не оплачується.

У таблі обліку робочого часу період вісторонення позначаємо буквою «І» або цифрами «30» (інші причини неявок»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі