Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка педагогу: чи можна надати не влітку?

Соцвідпустка педагогу: чи можна надати не влітку?

Уявімо ситуацію. Учитель математики ЗЗСО1 має двох дітей віком 4 та 7 років. Отже, у нього є право на додаткову соціальну відпустку. Чи може він використати таку відпустку не в період літніх канікул, а «відгуляти» її в інший час протягом року?

1 ЗЗСО — заклад загальної середньої освіти.

Відповідають фахівці Мінекономіки у листі від 12.03.2021 р. № 4709-06/15799-09. Так, працівник може використати додаткову соцвідпустку на дітей у будь-який час протягом року. Подивимось, які аргументи вони використали.

У наведеній ситуації йдеться про вчителя ЗЗСО. Це означає, що в гру вступають спеціальні правила надання відпустки педагогічним працівникам. Вони передбачені ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки: педагогічним працівникам закладів освіти щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Таку ж норму містить і абз. 3 п. 2 Порядку № 3462. Водночас тут конкретизовано, що мова йде саме про щорічну основну відпустку.

2 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

Фахівці Мінекономіки у листі, що коментується, зауважили, що додаткова відпустка на дітей є соціальною відпусткою (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки). А отже, вона не належить до щорічних. Тому на неї не поширюються норми, встановлені для щорічних відпусток, окрім випадків, прямо передбачених законом. До таких випадків належить, наприклад, виплата відпускної компенсації при звільненні (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки). Але правила надання відпустки у період літніх канікул на додаткову соцвідпустку не поширюються. Додаткова соцвідпустка на дітей надається в будь-який час календарного року. При цьому її надання не залежить від відпрацьованого у календарному році часу.

Пам’ятайте: усі умови надання відпусток педагогам слід прописати у колективному договорі. Цей документ може містити додаткові, порівняно з чинним законодавством і угодами, гарантії, соціально-побутові пільги. Це передбачено ч. 3 ст. 7 Закону про колдоговори3.

3 Закон України «Про колективні договори» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

Декілька слів скажемо про саму додаткову соцвідпустку на дітей.

На неї має право, зокрема, один із батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років. Такий відпочинок триває 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів (ст. 19 Закону про відпустки, ст. 1821 КЗпП). Враховуйте: наведене формулювання діє з 09.05.2021 р. і воно відрізняється від попереднього.

По-перше, право на відпустку набув і батько дитини. Проте скористатися ним може лише один з батьків. Хто саме — вони вирішують самостійно. На нашу думку, батько може піти у додаткову соцвідпустку вже за 2021 рік.

По-друге, право на відпустку не залежить від того, чи є відпрацьовані дні у календарному році, за який надається відпустка. Це важливо, наприклад, для працівниці, яка має двох дітей до 15 років і перебуває весь 2021 рік у відпустці «до трьох років». Раніше вона не мала би права на соцвідпустку за цей рік. Але після 09.05.2021 р. все змінилося. І тепер, вочевидь, вона має право на «дитячу» відпустку.

Катерина ЖИЛЕНКО, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі