Теми статей
Обрати теми

Інтернет-субвенція

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ми живемо в епоху інтернет-прогресу та комп’ютеризації. Але, на жаль, далеко не всі куточки нашої країни забезпечені Інтернетом. І передусім потерпає від «інтернет-голоду» сільська місцевість. Нарешті Уряд вирішив подбати про селян. Як саме — розповімо у цій статті.

Кому й на що надається

Нещодавно постановою № 4531 Уряд прийняв:

1 Постанова КМУ «Питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості» від 28.04.2021 р. № 453.

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості (далі — Порядок № 453);

Типовий договір надання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету, закупівля яких здійснюється за рахунок субвенції (далі — Типовий договір).

Тож, як ви вже здогадалися, йтиметься саме про інтернет-субвенцію2.

2 Інтернет-субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості.

Але спочатку з’ясуємо, яка саме місцевість вважається сільською.

Так, сільська місцевість — це адміністративна територія, крім території міст та селищ міського типу.

А що ж таке широкосмуговий доступ до Інтернету? Широкосмуговим доступом до Інтернету вважаються послуги з доступу до Інтернету, що забезпечують завантаження та вивантаження даних будь-якого типу та об’єму з низьким рівнем затримки.

Головним розпорядником інтернет-субвенції є Мінцифри. А от розпорядників та одержувачів субвенції на місцях мають визначити своїми рішеннями місцеві ради.

Одержувачі інтернет-субвенції мають право протягом бюджетного періоду здійснювати видатки на закупівлю послуг із підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету одночасно з державного та місцевих бюджетів. Це дозволено п.п. 1 п. 2 постанови № 453. При цьому джерелами співфінансування коштів місцевих бюджетів не можуть бути міжбюджетні трансферти з державного бюджету місцевим бюджетам.

Тепер про заклади, які належать до соціальної інфраструктури та можуть претендувати на отримання коштів інтернет-субвенції. Так, ними є:

1) заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, позашкільні заклади освіти, інтернатні заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, заклади вищої освіти;

2) заклади первинної та вторинної медичної допомоги;

3) заклади соціального захисту та заклади, що надають соціальні послуги (терцентри, центри соцслужб, центри надання соцпослуг тощо)

4) заклади культури та заклади освіти сфери культури;

5) центри надання адміністративних послуг, віддалені робочі місця працівників центрів надання адміністративних послуг;

6) місцеві пожежно-рятувальні підрозділи;

7) представницькі ОМС та виконавчі органи рад.

На сьогодні всі клопотання щодо отримання інтернет-субвенції вже мають бути подані. Адже сільські, селищні та міські голови мали їх подати протягом 14 — 28 травня шляхом заповнення форми (додаток до Порядку № 453) на вебпорталі «Дія». Це передбачено п. 9 Порядку № 453.

Для розгляду поданих клопотань у Мінцифри створюється спеціальна комісія.

За результатами розгляду клопотань ця комісія приймає рішення про погодження, часткове погодження або відмову у погодженні клопотання. Крім того, комісія формує перелік населених пунктів, для яких за рахунок субвенції планується здійснити закупівлю товарів, робіт і послуг у поточному бюджетному році.

Вибір виконавця та укладення договору

Якщо вам пощастить і ви отримаєте субвенцію, то слід ретельно підійти до вибору виконавця робіт. Не кожна юрособа може бути виконавцем послуг із підключення зазначених закладів до мережі Інтернет.

Вимоги до виконавців робіт прописано в п. 8 Порядку № 453. Зокрема, ними можуть бути виключно оператори/провайдери телекомунікацій:

1) інформація про яких унесена до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій НКРЗІ3 станом на дату оголошення закупівлі. Цей реєстр розміщено на офіційному сайті nkrzi.gov.ua. Причому він постійно оновлюється;

3 НКРЗІ — Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

2) які не мають невиконаних приписів НКРЗІ про усунення порушень законодавства про телекомунікації, строк виконання яких закінчився;

3) які своєчасно подали обов’язкову звітність до НКРЗІ.

Договір на підключення до Інтернету слід укладати із дотриманням форми Типового договору.

До речі, законодавець дозволив у цих договорах передбачати попередню оплату у розмірі до 30 % на строк не більше трьох місяців (п.п. 2 п. 2 постанови № 453).

Одержувачі субвенції протягом двох місяців з моменту надходження коштів на рахунки повинні оприлюднити оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель або спрощеної закупівлі в ЕСЗ4. Цього вимагає п. 23 Порядку № 453. Інакше кошти субвенції віддадуть іншій громаді, тож не зволікайте.

4 ЕСЗ — електронна система закупівель.

За сім робочих днів до дня оприлюднення в ЕСЗ оголошення, необхідно проінформувати Мінцифри. Для цього надішліть тендерну документацію (проект оголошення про проведення спрощеної закупівлі) через портал «Дія».

Перед підписанням договору документацію ще слід погодити з Генеральним державним замовником НПІ5. Адже підписання договору = взяття бюджетних зобов’язань. У свою чергу, розпорядники бюджетних коштів можуть брати бюджетні зобов’язання щодо завдань (проктів) НПІ лише після їх погодження з Генеральним держзамовником — Мінцифри. Це обумовлено ч. 1 ст. 48 БКУ (ср. ). Ба більше, таке погодження передбачено й п. 8 Порядку № 10486 та п. 13 Положення № 13527.

5 НПІ — Національна програма інформатизації.

6 Порядок проведення експертизи Національної програми інформатизації та окремих її завдань (проектів), затверджений постановою КМУ від 25.07.2002 р. № 1048.

7 Положення про формування та виконання Національної програми інформатизації, затверджене постановою КМУ від 31.08.98 р. № 1352.

Зупинимось детальніше на цьому моменті. Адже з прийняттям постанови № 453 порядок погодження договорів на виконання завдань НПІ, визначений п. 13 Положення № 1352, змінився. Так, якщо раніше обов’язковим було погодження договорів вартістю понад 100 тис. грн, то відтепер цей вартісний критерій суттєво знизився. А конкретно, у 100 разів. Отже, наразі, якщо вартість договору становить:

до 1000 грн, достатньо повідомлення. Для цього заповніть форму8, розміщену на сайті Мінцифри;

8 Форма повідомлення про укладення договору доступна за посиланням: forms.gle/9CHuxSFPQsKPVdpdA

1000 грн і більше, потрібно погодження Мінцифри. Для цього надішліть лист на погодження. Його зразок9 розміщено на сайті Мінцифри. До листа додайте техніко-економічне обґрунтування проєкту, проєкт договору, витяг із річного плану закупівель.

9 Зразок листа можна завантажити за посиланням: drive.google.com/file/d/19kp7r1QRYB9IMIp_RedUiTwItXM_qbIS/view

Для погодження з Мінцифри лист можна надіслати як в електронному, так і в паперовому вигляді. У першому випадку надішліть документацію через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ) або на електронну адресу: npi2020@e.gov.ua. При цьому наявність кваліфікованого електронного підпису (КЕП/ЕЦП) є обов’язковою умовою. Якщо ж вам ближче паперовий формат, тоді спрямуйте поштове відправлення на адресу: вул. Ділова, 24, м. Київ, 03150. І пам’ятайте: незалежно від обраного формату, на листі необхідно зазначити вихідний номер та дату реєстрації документа.

На що можна / не можна витратити

Інтернет-субвенція може бути використана на закупівлю послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету.

При цьому мають бути дотримані такі вимоги (п. 7 Порядку № 453):

1) на ділянках телекомунікаційної мережі оператора не допускається застосування радіотехнологій;

2) протягом перших 30 календарних днів доступ до Інтернету надається із швидкістю 500 Мбіт/с із дотриманням рівнів якості телекомунікаційних послуг. Надалі доступ до Інтернету може надаватися зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с;

3) до 31.12.2022 р. послуга широкосмугового доступу до Інтернету надається без абонплати, яка включається у вартість підключення;

4) умови надання послуги передбачають безлімітний доступ до Інтернету без обмежень обсягу передавання та приймання даних;

5) оператор/провайдер телекомунікацій забезпечує статичну (постійну) IP-адресу кожному закладу соціальної інфраструктури;

6) оператор/провайдер телекомунікацій забезпечує можливість використання доступу до Інтернету для персоналу та відвідувачів закладів соціальної інфраструктури за допомогою мережі Wi-Fi у частотах 2,4 та 5 ГГц.

До речі, не забудьте прописати ці вимоги в тендерній документації.

Також є заборонені напрямки витрачання коштів субвенції. Так, не допускається спрямування інтернет-субвенції на:

• закупівлю товарів, робіт і послуг, безпосередньо не пов’язаних із підключенням закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету;

• оплату посередницьких послуг;

• сплату абонплати за широкосмуговий доступ до Інтернету закладами соціальної інфраструктури. Тобто кошти субвенції покривають лише витрати на підключення до мережі Інтернет. А от спрямовувати їх на оплату послуг подальшого доступу до мережі в жодному разі не можна.

«Наслідки» для бюджету та звітування

Після погодження клопотання на отримання Інтернет-субвенції необхідно:

по-перше, внести зміни до місцевого бюджету в частині надходжень;

по-друге, визначити коло закладів соціальної інфраструктури, які отримають кошти субвенції;

по-третє, затвердити відповідну бюджетну програму;

по-четверте, внести зміни до кошторисів закладів соціальної інфраструктури, які отримають кошти субвенції.

Також потрібно відзвітувати щодо використання коштів інтернет-субвенції. Зокрема, після прийняття рішення про розподіл субвенції її одержувачі повинні щомісяця до 10-го числа подавати до Мінцифри та облдержадміністрації звіт про використання субвенції.

Для цього необхідно заповнити відповідну електронну форму через портал «Дія».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі