Теми статей
Обрати теми

Лікарняний після «доглядової» відпустки: як обчислити середню?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
21.05.2021 р. працівниця вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. А з 28 травня вона пішла на лікарняний (оклад — 6461 грн). Як правильно провести розрахунок середнього заробітку: за фактично відпрацьований час чи виходячи з окладу?

Розраховуємо середню зарплату

Для того щоб відповісти на поставлене запитання, звернемось до норм Закону про соцстрахування1 та Порядку № 12662.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

2 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних є 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з 1-го до 1-го числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок. Це передбачено п. 25 Порядку № 1266.

Тож для працівниці у ситуації, що розглядається, розрахунковим періодом є травень 2020 року — квітень 2021 року.

Якщо в розрахунковому періоді працівник з поважних причин не відпрацював жодного дня або страховий випадок настав у перший день роботи, то середньоденну зарплату обчислюємо згідно з п. 28 Порядку № 1266. А конкретно: оклад або його частину (якщо працівник працює в режимі неповного робочого часу), встановлену на день настання страхового випадку, ділимо на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років належить до поважних причин (п. 3 Порядку № 1266). Відтак усі повні місяці перебування у такій відпустці (з травня 2020 року по квітень 2021 року) потрібно виключити із розрахунку (див. також лист ФСС від 04.05.2016 р. № 5.2-32-685).

Майте на увазі: проводити розрахунок середнього заробітку за фактично відпрацьований час (з 21 по 27 травня) перед настанням тимчасової непрацездатності у цьому випадку не можна. Адже у працівниці є розрахунковий період, але він не відпрацьований із поважної причини. Тому обчислення «середньої» здійснюємо виходячи з окладу працівниці.

Середньоденна зарплата становить:

6461 : 30,44 = 212,25 (грн).

Спецобмеження не застосовуємо

У зазначеній ситуації не беремо до уваги обмеження, встановлене у пп. 1 і 2 ч. 4 ст. 19 Закону про соцстрахування.

Нагадаємо: спеціальне обмеження передбачено для осіб, страховий стаж яких за останні 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності, за даними Держреєстру, становить менше 6 місяців. Такі особи мають право на лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачено ЄСВ, але не більше за розмір лікарняних, обчислений із МЗП, установленої на час настання страхового випадку.

Однак період відпустки для догляду за дитиною до 3 років уключається до страхового стажу. Тому спецобмеження у випадку, що розглядається, не застосовується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі