Теми статей
Обрати теми

Переваги та недоліки ротації персоналу

Перерва Аліна, експерт з питань управління персоналом
Безперервний аналіз діяльності установи — запорука її успішної та ефективної роботи. Керівники організації у процесі вивчення такої інформації можуть розробити не тільки плани покращення роботи, а й методи підвищення трудової мотивації. Одним із таких методів є ротація кадрів. Ця процедура допомагає підтримувати на високому рівні інтерес співробітників до виконуваної роботи.

ЩО ТАКЕ РОТАЦІЯ КАДРІВ

Повноцінна робота організації неможлива без регулярного «оновлення» складу працівників. Процедура може проводитися за допомогою наймання нового персоналу або перенавчання старого. Ротація співробітників є одним із способів вертикального зростання кар’єри, що припускає їх переміщення на інші посади всередині однієї організації. Фахівці в галузі управління персоналом вважають, що ця процедура є одним із головних механізмів підбору кадрів.

Головна мета процедури — навчити персонал суміжним професіям, зробивши з них універсальних фахівців. Це дозволить збільшити ефективність роботи за рахунок підвищення професіоналізму. За допомогою ротації відбувається перевірка особистих якостей співробітників і їх вміння адаптуватися до нового середовища. Переміщення персоналу допомагає досягти таких цілей:

зняти психічну напругу працівників і запобігти конфліктам;

створити кадровий резерв;

познайомити кожного працівника з максимальною кількістю виконуваних завдань в організації;

запобігти епідемії «вигорання»;

спростити впровадження змін в організації.

ЗАВДАННЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ ПЕРСОНАЛУ

Одним із головних завдань, що вирішуються за допомогою перестановки персоналу, є обмін досвідом між різними відділеннями організації. Співробітники переходять з одного підрозділу в інший з метою отримання нових професійних знань або навчання новачків. Часто спостерігається ситуація, коли підрозділи організації діють неузгоджено. Це заважає їх розвитку. Ротація кадрів нормалізує відносини між співробітниками різних відділів. За допомогою цього механізму можна вирішити такі завдання:

Формування корпоративної культури. Регулярна змінюваність керівників і рядових співробітників допомагає усвідомити працівникам, що організація постійно змінюється і вони повинні змінюватися разом з нею. Переміщення персоналу допомагає запобігти появі «клановості», що йде врозріз із корпоративною культурою.

Оновлення складу кадрів без збільшення штату. При зміні спеціальності працівники виявляють ініціативу, пропонують нові ідеї.

Зростання взаємозамінності кадрів. У разі хвороби фахівця або підвищення обсягу робіт у межах ділянки можна направити співробітників з резерву на допомогу.

Поява здорової конкуренції серед працівників.

Зниження витрат на навчання колективу. Працівники підвищують кваліфікацію не на тренінгах, а на робочому місці, обмінюючись інформацією з колегами.

Зменшення плинності кадрів. Співробітники бачать перспективи кар'єрного росту, тому лояльність до організації підвищується.

ВИДИ ПЕРЕМІЩЕННЯ

Переміщення співробітників по різних посадах здійснюється відповідно до розробленого керівником і кадровою службою плану. На частоту проведення процедури впливають темпи розвитку організації. Керівник враховує кваліфікацію кадрів, особистісні якості конкретного співробітника і запити начальників різних підрозділів. Ротацію класифікують за такими ознаками:

За траєкторією руху:

кільцева;

безповоротна;

рокіровка;

тимчасова

За частотою переміщення персоналу:

річна;

щомісячна;

щоквартальна;

щоденна

За рівнем спеціалізації:

суміжна;

абсолютно нова робота;

спеціальність та ж, але характер роботи інший

За обсягами переміщення:

перестановка працівників нижчої ланки;

заміна фахівців;

переміщення топ-менеджменту;

ротація керівників

За імітатором процесу:

з ініціативи керівників;

за запитом кадрової служби;

за бажанням працівника

За ступенем мобільності:

внутрішньоорганізаціна;

між різними філіями організації

Кільцева ротація кадрів має на увазі, що працівник за певний час змінює кілька спеціальностей, а потім повертається на колишню посаду. При рокіровці співробітників однакової спеціалізації міняють місцями тимчасово або на постійній основі. При безповоротному переміщенні особа більше не повертається на «стартову» посаду. При тимчасовій ротації співробітника переводять в інший відділ для роботи над проєктом, а після завершення всіх завдань повертають назад.

При річній ротації зміна працівників на посадах відбувається один раз на 12 місяців. Щоквартальне переміщення співробітників проводиться один раз на 4 місяці. Щодня працівників з посади на посаду переводять рідко. Цю методику застосовують у великих магазинах техніки або продуктів, щоб новачки набралися досвіду. Щомісячне переміщення співробітників з однієї посади на іншу здійснюється в середній та молодшій ланці. Керівників відділень або філій замінюють раз на 5-6 років.

Службовців суміжних професій відділ кадрів часто переводить на інші посади, які передбачають виконання схожого кола обов’язків. При нестачі фахівців певного напряму частину персоналу можуть перевести на абсолютно нову роботу. При цьому виді ротації кадрів застосовується навчання працівників на курсах усередині підприємства або за його межами. Співробітника можуть залишити на тій же посаді, але перевести в інший відділ або прикріпити до певного проєкту, тобто змінити характер роботи.

Працівників нижчої ланки частіше піддають ротації, тому що їх робота не вимагає наявності специфічних навичок. Раз на 5-6 років проводиться переміщення топ-менеджменту, заступників начальників і керівників підрозділів. Ротація фахівців — більш складний процес. Служба персоналу повинна вивчити сферу роботи обраного співробітника. Осіб з вузькоспеціалізованими професіями (програмістів, бухгалтерів, інженерів-проєктувальників тощо) переміщати не можна.

УМОВИ УСПІШНОГО ПРОВЕДЕННЯ РОТАЦІЇ СПІВРОБІТНИКІВ

На успіх процедури впливає багато факторів.

Керівники повинні зробити перестановку кадрів цінністю організації. Усі плюси від цієї процедури відображають у корпоративній культурі підприємства, інакше працівники чинитимуть опір її впровадження. Керівник повинен чітко визначити цілі перестановки кадрів. Ротація кадрів буде успішною при дотриманні таких умов:

— наявність письмової згоди працівника на тимчасове або постійне переведення в інший відділ;

— розроблена службою персоналу офіційна програма переміщення співробітників, оформлена у вигляді окремого документа;

— наявність великого штату працівників.

ПЛЮСИ КАДРОВИХ ПЕРЕСТАНОВОК

Ротація кадрів дозволяє працівникам освоїти суміжні професії. Працівник зможе взяти на себе більше посадових обов’язків. У процесі переміщення відбувається розвиток персоналу. Члени колективу отримують практичний досвід і знання, що сприяють формуванню успішної кар’єри. Під час ротації співробітники підприємства зможуть:

— спробувати свої сили в різних галузях. Працівники отримують можливість порівняти умови праці в іншому підрозділі з тим, звідки вони прийшли, і обрати найбільш відповідну для себе спеціальність;

— отримати посаду, яка передбачає вертикальне зростання;

— підвищити рівень задоволеності результатами своєї праці.

НЕДОЛІКИ КАДРОВИХ ПЕРЕМІЩЕНЬ

Одним із мінусів процедури є падіння продуктивності на тлі тривалої адаптації працівника до нових умов праці. Деякі службовці не хочуть залишати займані ними посади і переходити на менш престижні, тому можуть виникнути конфлікти з керівництвом.

До недоліків процедури відносять:

— зникнення вузькоспеціалізованих працівників. Професіоналізм у конкретній галузі може бути дуже важливий для організації. При постійному переміщенні кадрів досягти його буде складно;

— клановість при вирішенні важливих питань. В установах часто створюється експертна група з працівників одного рівня. У підсумку інтереси співробітників молодшої і середньої ланки не враховуються, що призводить до спаду трудового ентузіазму;

— негативне ставлення до самої процедури ротації. Багато працівників сприймають регулярні переміщення з однієї посади на іншу як марнування часу;

— результат процедури до її проведення невідомий.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі