Теми статей
Обрати теми

20-ОПП та бюджетні установи: шукаємо точки дотику

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Для чого потрібна ф. № 20-ОПП?
Один із обов’язків платника податків — повідомляти контролюючі органи про об’єкти оподаткування. Про це говорить п. 63.3 ПКУ. На додаток до цієї норми слід також врахувати правила обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які проводять діяльність.

Ці правила прописано в розд. VIII Порядку № 15881.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Тож про які саме об’єкти оподаткування платники податків потрібно повідомляти ДПС? Як випливає з п. 8.2 Порядку № 1588, інформувати фіскалів слід про майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Зокрема, серед них:

об’єкти оподаткування. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору платник податку визначає згідно з відповідними розділами ПКУ;

об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Власне, до об’єктів оподаткування, про які слід повідомляти фіскалів належать усі види нерухомого та рухомого майна, а також земельні ділянки, свердловини тощо. Де можна переглянути перелік цих об’єктів? Його розміщено на сайті ДПС2.

2 Див. за посиланням: tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Водночас варто пам’ятати: відображати у ф. № 20-ОПП інформацію про ті об’єкти оподаткування, які платник уже зазначив у своїй податковій звітності, не потрібно.

З огляду на це, до ф. № 20-ОПП потрапляють лише об’єкти оподаткування, не охоплені податковою звітністю. Таким чином, підтверджується функція ф. № 20-ОПП — не дублювати податкову звітність, а надавати податківцям додаткову інформацію про майно платника.

Але як щодо бюджетних установ? Чи стосуються їх ці вимоги? І коли розпорядники бюджетних коштів можуть уникнути подання вищезгаданої форми? Із цими запитаннями редакція нашого журналу звернулася до ДПС. І от маємо відповіді, наведені у листі ДПС від 14.04.2021 р. № 8367/6/99-00-12-01-02-06 (ср. ). Далі про все по порядку.

1. Чи поширюються вимоги Порядку № 1588 на бюджетні установи?

Вимоги Порядку № 1588 поширюються на всіх платників податків — юридичних осіб, яких обліковують в Єдиному банку даних юридичних осіб. При цьому жодного платника податку не звільнено від подання цієї форми. Не є винятком і бюджетні установи. Тож установи та заклади, які є самостійними платниками податків, мають подавати ф. № 20-ОПП на загальних підставах.

Строк подання ф. № 20-ОПП — протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588). Тобто таку інформацію слід подавати не періодично, а в разі потреби. З’явився новий об’єкт оподаткування, змінилася їх кількість — подаємо, усе без змін — не подаємо.

Таким чином, за рік ф. № 20-ОПП може бути подано і 5 разів, і 15 разів.

При зміні інформації про об’єкти оподаткування строк подання ф. № 20-ОПП — той самий, що й у випадку створення чи відкриття об’єкта (п. 8.5 Порядку № 1588).

ВАЖЛИВО!

Форму № 20-ОПП подають до податкового органу за основним місцем обліку платника

2. Чи необхідно подавати ф. 20-ОПП у разі, якщо бюджетна установа передала в оренду нерухоме майно (частину приміщення)?

Так, необхідно. У повідомленні ф. № 20-ОПП слід зазначити інформацію про всі об’єкти оподаткування: не тільки власні, але й орендовані або передані в оренду.

При цьому у разі надання в оренду нерухомого майна (частини приміщення) обов’язок повідомити контролюючий орган стосується як орендодавця, так і орендаря. Це означає, що бюджетна установа — орендодавець та інша сторона договору оренди — орендар мають подати повідомлення ф. № 20-ОПП щодо частини приміщення, що перебуває у користуванні за договором оренди.

3. Чи необхідно подавати ф. 20-ОПП у разі, якщо рухоме майно (транспортний засіб) безоплатно передано іншій бюджетній установі на підставі рішення розпорядника бюджетних коштів?

Так, у разі зміни місцезнаходження об’єкта оподаткування платник податку подає повідомлення ф. № 20-ОПП. Такі вимоги передбачено в п. 8.5 Порядку № 1588.

При цьому якщо транспортний засіб, що перебуває на балансі бюджетної установи, безоплатно передають іншій бюджетній установі, повідомлення ф. № 20-ОПП подають обидві установи. Тобто установа, яка передає транспортний засіб, подає ф. № 20-ОПП з інформацією про закриття об’єкта оподаткування. У свою чергу, установа-отримувач — оновлену інформацію про відкриття об’єкта оподаткування.

Зауважте: підставою для подання повідомлення ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування є документи, що підтверджують виникнення права володіння, користування, розпорядження на такий об’єкт. Наприклад, рішення або розпорядження про передачу транспортного засобу іншій бюджетній установі.

4. Чи необхідно подавати ф. 20-ОПП у разі, якщо змінилися головний розпорядник бюджетних коштів та назва бюджетної установи?

Відповідь на це запитання залежить від того, чи пов’язані такі зміни з реорганізацією розпорядника коштів та зміною відомостей про існуючі об’єкти оподаткування.

Так, якщо зміна відомостей про юрособу пов’язана з реорганізацією, ліквідацією та створенням нової юридичної особи, ф. № 20-ОПП подаємо на загальних підставах.

Натомість не потрібно подавати ф. № 20-ОПП, якщо проведено держреєстрацію зміни відомостей про юридичну особу , але такі зміни:

• не призвели до реорганізації, ліквідації та створення нової юридичної особи;

• відсутні зміни відомостей про об’єкти оподаткування.

5. Чи застосовуються штрафні санкції до бюджетних установ за порушення вимог Порядку № 1588?

Платники податків без будь-яких винятків несуть відповідальність невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку.

Так, покарання за порушення порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах передбачено ст. 117 ПКУ. Зокрема, за порушення вимог цієї статті вперше стягують штраф — 1020 грн.

А ось за неусунення цих порушень або ті самі дії, вчинені вдруге за рік, «світить» уже подвійний штраф — 2040 грн.

Отже, якщо до сьогодні ваше ставлення до ф. № 20-ОПП було не надто серйозним, радимо його переглянути. Нехтувати ф. № 20-ОПП точно не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі