Теми статей
Обрати теми

«Середня» колишньому голові: як відображати в об’єднаному звіті?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Новостворений ОМС протягом шести місяців виплачує середній заробіток колишньому голові сільської ради, що приєдналася. Як відобразити таку виплату в додатках 1 (Д1) та 4ДФ до об’єднаного звіту?

Гарантії ексголові ради

На законодавчому рівні за ексголовами місцевих рад закріплено певні «привілеї». Зокрема, на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом. Пряму вказівку на це містить ч. 5 ст. 12 Закону про МС1. Звідси шлях веде до Закону № 932.

1 Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

2 Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93-IV.

У свою чергу, депутатам місцевих рад, які працювали в радах на постійній основі, після закінчення їх повноважень надається (абз. 1 ч. 2 ст. 33 цього Закону):

• попередня робота (посада), тобто остання робота, яку працівник виконував за трудовим договором до обрання;

• за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) в тій самій установі, організації; або

• за згодою працівника — інша рівноцінна робота (посада) в іншій в установі, організації. У разі неможливості надання відповідної роботи на період працевлаштування за колишнім депутатом зберігають середню зарплату, яку він одержував на виборній посаді в раді (абз. 2 ч. 2 ст. 33 Закону № 93).

Однак така особа має право отримувати зазначені виплати протягом не більше шести місяців. Початком відліку цього строку буде день, наступний після припинення повноважень депутата (голови) (див. лист Мінсоцполітики від 16.05.2014 р. № 746/13/74-14). При цьому середню зарплату виплачують із відповідного місцевого бюджету.

Додаток 1 (Д1)

Базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої роботодавцем заробітної плати (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). Проте на момент нарахування середньої зарплати колишній сільський голова вже не перебуває у трудових відносинах із сільрадою.

Отже, середня зарплата, виплата якої передбачена абз. 2 ч. 2 ст. 33 Закону № 93, не є об’єктом для нарахування ЄСВ. Відповідно й до Д1 об’єднаного звіту вона не потрапить.

Додаток 4ДФ

У ПКУ немає окремої норми, що виключає оподаткування ПДФО та ВЗ середньої зарплати колишньому голові ради. Це означає, що така виплата оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах. Тобто за ставками 18 та 1,5 % відповідно. У 4ДФ «середню» ексголови відображаємо з ознакою доходу «127».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі