08.11.2021

Поштові послуги: чи можна проводити попередню оплату?

Ми — бюджетна установа. Чи можемо ми здійснити попередню оплату поштових послуг?

Нагадаємо: на період дії карантину в питаннях проведення попередньої оплати слід керуватися п. 151 постанови № 6411. Карантин, до речі, в Україні продовжено до 31 грудня 2021 року відповідно до постанови № 12362.

1 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22.07.2020 № 641.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

УВАГА!

На період дії карантину здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, заборонено

Водночас п. 151 постанови № 641 містить низку винятків, на які не поширюється заборона щодо проведення попередньої оплати. Зокрема, виняток становить проведення попередньої оплати у випадках, коли предметом закупівлі є вітчизняні періодичні друковані видання та послуги з їх доставки. Тож оплачувати поштові послуги з доставки періодики наперед можна.

Зауважимо: крім самої передплати та вартості послуг доставки, АТ «Укрпошта» може стягувати плату за приймання передплати.

Але у зв’язку з тим, що така плата за послуги АТ «Укрпошта» стягується одноразово і безпосередньо під час оформлення передплати, то вважатися попередньою оплатою вона не може.

Докладніше про передплату періодичних видань читайте у матеріалі «Передплата-2022: оформлюємо та обліковуємо» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 41, с. 12 16).

Крім того, п. 151 постанови № 641 дозволяє проведення попередньої оплати таких поштових послуг, як: оплата поштових марок та маркованих конвертів, у т. ч. використання маркувальних машин, призначених для нанесення на письмову кореспонденцію відбитка державного знака, що підтверджує оплату послуг поштового зв’язку. А от всі інші поштові послуги потрапляють під заборону на проведення попередньої оплати.

До речі, Кабмін час від часу переглядає та розширює перелік дозволених напрямків авансування видатків. Так, у 2021 році уряд дозволив проводити попередню оплату будь-яких товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти з додержанням одночасно двох умов:

• по-перше, розмір попередньої оплати повинен не перевищувати 30 % вартості річного обсягу оплати за товари, роботи чи послуги;

• по-друге, строк попередньої оплати має не перевищувати трьох місяців.

І декілька слів стосовно застосування КЕКВ при оплаті поштових послуг. Так, поштові послуги, наприклад, послуги з доставки періодичних видань, оплачуйте за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Більше про застосування КЕКВ для передплаті періодики — у матеріалі «КЕКВ та КПКВК: відповіді на цікаві запитання» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 41, с. 9 11).