Теми статей
Обрати теми

Кухонне обладнання: придбання та облік

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання кухонного обладнання для їдальні (харчоблоку) у закладах освіти? Та як правильно відобразити в обліку такі активи?

Організація харчування

Їдальні (харчоблоки) в закладах освіти мають бути забезпечені матеріально-технічною базою у разі організації харчування дітей власними силами. Відповідальність за повноту забезпечення усім необхідним несуть засновники (відповідні ОМС) та керівники цих закладів (абз. 1 п. 11 Порядку № 3051).

1 Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджений постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.

Та й це ще не все. Організація харчування має здійснюватися з дотриманням вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність. А для цього має бути забезпечено постійне оновлення та підтримка у належному робочому стані (п.п. 11 п. 14 Порядку № 305):

обладнання та устаткування їдальні (харчоблоку);

посуду;

• меблів;

• систем енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, вентиляції та очистки повітря.

Саме про забезпечення їдальні обладнанням та посудом далі поговоримо.

Категорії обладнання

Обладнання для їдальні (харчоблоку) можна поділити на три категорії, зокрема:

1) кухонне обладнання — газова плита, духова шафа, електром’ясорубка, холодильна шафа або холодильник, тістозмішувач, овочерізка або машина для нарізання овочів тощо;

2) кухонний інвентар — каструлі, сковороди, кухонні ножи, дошки для харчоблоку тощо;

3) столовий інвентар — ложки, виделки, склянки, тарілки, графини для води тощо.

Застосування КЕКВ при закупівлі цих предметів та їх подальший облік як активів напряму залежить від очікуваної вартості їх придбання та строку корисного використання.

КЕКВ

Кухонне обладнання

Кухонне обладнання за строком корисного використання (більше року) належить до необоротних активів. А ось до складу ОЗ чи МНМА потрапить таке обладнання, покаже очікувана вартістю його придбання.

Якщо орієнтовна вартість устаткування перевищує вартісні ознаки МНМА, визначені обліковою політикою установи (очікується придбання ОЗ), — плануємо капітальні видатки за КЕКВ 3110 (п.п. 13 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333). Якщо ж є потреба у закупівлі більш дешевого кухонного обладнання, яке відповідає вартісним ознака МНМА, — плануємо поточні видатки за КЕКВ 2210 (п.п. 5 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Кухонний інвентар

Кухонний інвентар може служити як більше року (наприклад, каструлі з нержавіючої сталі, сковороди чавунні тощо), так і до одного року (наприклад, каструлі емальовані, дошки для харчоблоку тощо). Строк служби цих предметів буде визначальним при їх зарахуванні на баланс. Проте незалежно від того, як довго приноситиме користь такий інвентар, видатки на його придбання плануємо та здійснюємо за КЕКВ 2210 (пп. 5 та 6 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Столовий інвентар

Такий інвентар, як тарілки, склянки і навіть ложки та виделки, явно не належить до «старожилів» їдальні. Принаймні, не повинні. Їх очікуваний строк корисного використання становить менше одного року. Тож якщо планується облік таких активів, як МШП, то придбання здійснюємо за КЕКВ 2210 (п.п. 17 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Бухоблік

У складі необоротних активів

Облік обладнання та інвентарю у складі необоротних активів ведеться за їх первісною вартістю (абз. 2 п. 11 розд. ІІ НП(С) БО 121). Остання включає в себе як суму витрат на придбання активу, так і витрати на транспортування, установлення та налагодження відповідних активів. Формування первісної вартості необоротних активів одночасно за рахунок і капітальних, і поточних витрат є цілком припустим (абз. 10 п. 3 розд. ІІІ Методрекомендацій № 112).

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Для накопичення витрат, які входять до первісної вартості кухонного обладнання та інвентарю, слід застосовувати субрахунок 1311 (якщо це об’єкти ОЗ) або субрахунок 1312 (об’єкти МНМА).

Введення в експлуатацію

Кухонне обладнання, яке за вартісними ознаками підлягає зарахуванню до складу ОЗ, оприбутковуємо на субрахунок 1014. Натомість обладнання та інвентар, які з урахуванням вартості належать до складу МНМА, відносимо на субрахунок 1113.

Одночасно збільшуємо внесений капітал за кредитом субрахунку 5111 та зменшуємо цільове фінансування за дебетом субрахунку 5411 (абз. 2 п. 5 розд. IX Методрекомендацій № 11).

І не забуваємо у місяці введення в експлуатацію об’єктів МНМА нараховувати амортизацію у розмірі 50 % їх первісної вартості (абз. 1 п. 7 розд. IV НП(С)БО 121).

У складі МШП

Кухонний та столовий інвентар, який використовується не більше року або протягом операційного циклу, зараховуємо до складу МШП (абз. 6 п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 123). Для обліку таких предметів застосовуємо субрахунок 1812. Саме на цьому субрахунку ведеться облік господарського інвентарю, до якого також належить кухонний та столовий.

МШП зараховуються на баланс за первісною вартістю (п. 4 розд. ІІ НП(С)БО 123).

Видача в експлуатацію

Характерна особливість обліку МШП: при видачі зі складу у використання їх вартість списується з балансу (п. 9 розд. IV НП(С)БО 123). Тобто у момент передачі їх в експлуатацію відбувається визнання витрат (п. 3.16 Типової кореспонденції).

Якщо такі предмети видаються для використання у процесі основної діяльності або на виконання програм, відображаємо списання за субрахунком 8013. Якщо предмети використовуються у процесі надання послуг / виготовлення продукції, списання здійснюємо за субрахунком 8113.

Далі протягом строку фактичного використання предметів відповідальна особа організовує за місцем їх експлуатації оперативний кількісний облік. Для цього застосовують Книгу оперативного обліку МШП за формою, затвердженою внутрішнім наказом про організацію бухобліку.

Приклад. ЗДО придбано для їдальні (харчоблоку) кухонне обладнання — машину для нарізання овочів вартістю 24100 грн. З урахуванням вартісних ознак, визначених обліковою політикою установи, зазначений об’єкт належить до ОЗ. За умовами договору розрахунок із постачальником проведено після отримання товару.

Також заклад освіти придбав для їдальні (харчоблоку) такі активи:

1) кухонний інвентар: каструлю з нержавіючої сталі вартістю 1650 грн та сковороду чавунну вартістю 1250 грн;

2) столовий інвентар: ложки столові дитячі нержавіючі — 1250 грн (50 шт. х 25 грн за одиницю), виделки дитячі нержавіючі — 1100 грн (55 шт. х 20 грн за одиницю), ложки чайні нержавіючі — 800 грн (50 шт. х 16 грн за одиницю).

За умовами договору розрахунок із постачальником здійснено після отримання товару на підставі накладної.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Придбання кухонного обладнання (у складі ОЗ)

1

Отримано асигнування на придбання машини для нарізання овочів

2313

5411

24100

2

2

Оприбутковано машину для нарізання овочів

1311

6211

24100

6

3

Перераховано постачальнику кошти

6211

2313

24100

2, 6

4

Введено в експлуатацію машину для нарізання овочів

1014

1311

24100

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

24100

17

Придбання кухонного інвентарю (у складі МНМА)

1

Отримано асигнування на придбання кухонного інвентарю (каструля, сковорода)

2313

5411

2900

2

2

Оприбутковано кухонний інвентар

1312

6211

2900

6

3

Перераховано постачальнику кошти

6211

2313

2900

2, 6

4

Введено в експлуатацію кухонний інвентар

1113

1312

2900

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

2900

17

5

Нараховано амортизацію у розмірі 50 % первісної вартості каструлі, сковороди (2900 грн х 50 %)

8014

1412

1450

17

Придбання столового інвентарю (у складі МШП)

1

Отримано асигнування на придбання столового інвентарю (ложки, виделки)

2313

7011

3150

2

2

Оприбутковано столовий інвентар

1812

6211

3150

6

3

Перераховано постачальнику кошти

6211

2313

3150

2, 6

4

Передано столовий інвентар в експлуатацію

8013

1812

3150

10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі