Теми статей
Обрати теми

«Карантинно-дитяча» відпустка матусі-військовослужбовцю

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Розпочався новий навчальний рік. Проте напруга на епідеміологічному фронті щодня зростає. Тож, вочевидь, на нас чекає черговий етап дистанційного навчання. У свою чергу, батьки дошкільнят та школярів можуть звернутись із заявою про надання «карантинної» відпустки для догляду за дитиною.

Йдеться про відпустку, передбачену п. 31 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Вона має низку особливостей:

1 Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 № 2011-XII.

• є неоплачуваною;

• надається матері чи іншому родичу, який фактично доглядає за дитиною (батькові, бабі, діду тощо), або особі, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одному із прийомних батьків чи батьків-вихователів;

• надається для догляду за дитиною віком до 14 років;

• «прив’язана» до періоду оголошеного карантину на відповідній території.

Але, як виявляється, така відпустка «світить» не всім. Військовослужбовці не зможуть її отримати. На це звернули увагу фахівці Міноборони у листі від 02.08.2021 № 298/3/2318 (див. «Щодо надання відпустки без збереження заробітної плати військовослужбовцям-жінкам»).

Все через те, що для них діють спеціальні норми надання відпусток, передбачені Законом № 20111. І що головне — такі норми працюють під час дії особливого періоду.

Особливий період в Україні й досі діє. Ще у березні 2014 року Указом Президента № 3032 було оголошено часткову мобілізацію, у зв’язку з чим настав особливий період. Для його скасування потрібен окремий Указ Президента, якого наразі немає. Відбудеться це після стабілізації ситуації на Сході України. Це підтвердив і Верховний Суд України (див. постанови ВСУ від 20.06.2018 у справі № 631/1919/16-ц, від 20.06.2018 у справі № 323/1252/17, лист ВСУ від 13.07.2018 № 60-1543/0/2-18).

2 Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 № 303/2014.

Тож розглянемо відпускні норми для військовослужбовців. В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються такі види відпусток (п. 17 ст. 101 Закону № 2011):

• щорічні основні;

• канікулярні (курсантам, слухачам вищих військових закладів освіти);

• військовослужбовцям-строковикам;

• за сімейними обставинами;

• з інших поважних причин.

При цьому щорічні відпустки надають за умови одночасної відсутності не більше 30 % загального чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Останні ж два види відпусток надаються із збереженням грошового забезпечення, але не більш як на 10 календарних днів. Окрім того, відповідно до п. 19 ст. 101 Закону № 2011 в особливий період припиняється надання будь-яких відпусток військовослужбовцям, крім певних винятків. Такими винятками є відпустки жінкам-військовослужбовцям:

• у зв’язку з вагітністю та пологами;

• для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку;

• у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Отже, під час дії особливого періоду військовослужбовці можуть скористатися лише вище переліченими видами відпусток. А от піти у відпустку для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину військовослужбовці не можуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі