Теми статей
Обрати теми

Премія зі спецфонду в розрахунку «загальнофондівських» відпускних

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи можна за рахунок коштів загального фонду кошторису виплатити відпускні, під час розрахунку яких врахована премія, виплачена за кошти спеціального фонду кошторису? Чи не буде це порушенням бюджетного законодавства?

Ні, не можна! Видатки загального і спеціального фондів мають бути чітко розмежовані. Розглянемо все по черзі. Та спочатку нагадаємо, за рахунок яких саме власних надходжень взагалі можна виплачувати премію працівникам.

Плата за послуги

Перший і найбільш поширений вид власних надходжень бюджетних установ, за рахунок яких здійснюють виплату премій працівникам, — плата за послуги. Звісно ж, йдеться про плату за ті послуги, які надаються установами згідно з їх основною діяльністю. Ці надходження належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень.

При калькуляції платних послуг до їх вартості може бути включено як основну заробітну плату, так і заохочувальні виплати працівникам, у тому числі премії.

При цьому премії працівникам, які безпосередньо надають платні послуги, враховують у складі прямих витрат. Тоді як премії працівникам, які обслуговують процес надання платних послуг (керівник, бухгалтер тощо), належать до адміністративних витрат. Водночас до вартості платних послуг включають і видатки на виплату відпускних. Тож відпускні, до розрахунку яких включено суми премій, слід виплачувати пропорційно відпрацьованому часу із загального та зі спеціального фондів.

Благодійні внески

Ще один вид власних надходжень, за рахунок яких може виплачуватися премія працівникам, — благодійні внески, гранти та дарунки. Ці надходження належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень.

Благодійники можуть надавати благодійні внески набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатками, визначеними благодійником, а також як товари, роботи, послуги. Це прописано у п. 2 Порядку № 12221.

1 Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затверджений постановою КМУ від 04.08.2000 № 1222.

Частину коштів, отриманих як благодійні внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб, може бути спрямовано на виплату заробітної плати працівників закладів та установ відповідно до їх кошторисів. Але є одна умова — такий напрям видатків має бути чітко визначено благодійником (п. 2 Порядку № 1222). Тож якщо благодійник визначив, що надані ним благодійні внески можуть бути витрачені на виплату премій працівникам установи, то їх можна виплачувати за рахунок спецфонду кошторису.

Але майте на увазі: така премія буде включатися до розрахунку відпускних, лише якщо благодійник надає кошти на премію на постійній основі. У такому разі у кошторисі установи слід передбачити видатки на виплату відпускних пропорційно сумі премії саме за рахунок таких надходжень. Якщо ж «благодійна» премія має разовий характер, то й до розрахунку сум відпускних вона не потрапить. Це пояснюється тим, що одноразові виплати при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з чинним законодавством не враховуються. Пряму вказівку на це містить п. 4 Порядку № 100.

Надходження від додаткової (господарської) діяльності)

Наступний вид власних надходжень — надходження від додаткової (господарської) діяльності (друга підгрупа першої групи власних надходжень).

Так, наприклад, премія може бути виплачена працівникам гуртожитку, які обслуговують як пільговий контингент (за кошти загального фонду кошторису), так і студентів, які проживають за плату (за кошти спеціального фонду кошторису). У цьому разі до вартості послуг із проживання у гуртожитку мають бути включені видатки як на премію працівників гуртожитку, так і видатки на виплату їм частини відпускних, яка припадає на спецфонд кошторису.

Надходження від реалізації майна

Ще один варіант власних надходжень, за рахунок яких можлива виплата премії працівникам, — надходження від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна). Це четверта підгрупа першої групи власних надходжень.

За рахунок таких коштів, наприклад, може бути виплачена премія працівникам, які організовували та брали участь у зборі та здаванні металобрухту в установі. Така премія зазвичай має одноразовий характер і до розрахунку відпускних не включається. Чому, ми вже пояснили вище.

Витрати спецфонду на погашення заборгованості

Обов’язково слід дотримуватись черговості витрачання коштів спецфонду кошторису. Так, черговість витрачання коштів спецфонду визначена у п.п. 23 та 49 Порядку № 2282.

2 Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою КМУ від 28.02.2002 № 228.

Видатки спецфонду кошторису за рахунок власних надходжень слід планувати і здійснювати у такій послідовності:

1) за встановленими напрямами використання;

2) на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондами кошторису;

3) на проведення заходів, пов’язаних із виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Якщо обсяги власних надходжень бюджетних установ перевищують відповідні витрати, розпорядник бюджетних коштів може спрямувати такі надпланові надходження у першу чергу на погашення заборгованості з оплати праці, нарахувань на заробітну плату, стипендій, комунпослуг та енергоносіїв.

Якщо ж такої заборгованості немає, розпорядник бюджетних коштів спрямовує (ч. 9 ст. 51 БКУ):

• 50 % коштів на заходи, що здійснюються за рахунок відповідних надходжень;

• 50 % коштів — на заходи, необхідні для виконання основних функцій, але не забезпечені коштами загального фонду бюджету за відповідною бюджетною програмою.

У такому разі розпорядник здійснює перерозподіл обсягів узятих бюджетних зобов’язань за загальним фондом для проведення видатків за цими зобов’язаннями із спецфонду.

Запам’ятайте: про виплату премій, на які не вистачає коштів загального фонду за рахунок коштів спецфонду, не може бути й мови!

Можливість погашення заборгованостей за загальним фондом та покриття видатків, не забезпечених коштами загального фонду, стосується виключно обов’язкових виплат працівникам. Тоді як премія такою не є.

Висновок: суму премії, виплаченої за рахунок коштів спецфонду, не можна включати до розрахунку відпускних, які будуть виплачені за рахунок коштів загального фонду кошторису.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі