Теми статей
Обрати теми

Купуємо меблі: граничні норми витрат для ОМС

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ми — ОМС. Плануємо купити меблі. Чи повинні ми керуватися граничними нормами витрат, передбаченими постановою № 332?

Граничні норми витрат на придбання окремих видів майна для бюджетних установ, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, встановлено постановою № 3321.

1 Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 № 332.

Нагадаємо: з 26.02.2016 (дата набрання чинності постановою № 1022) постанова № 332 поширюється виключно на установи і заклади, які фінансуються з державного бюджету.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332» від 04.02.2016 № 102.

При цьому ОМС було рекомендовано затвердити аналогічні норми витрат з урахуванням норм, передбачених постановою № 332.

Наразі така рекомендація у самій постанові № 332 відсутня. Тож ОМС вирішують, самостійно затверджувати аналогічні норми витрат чи ні.

У будь-якому разі бюджетні установи, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, мають керуватися граничними нормами витрат, затвердженими ОМС. Звісно, якщо такі є.

Тож саме ви, як ОМС, точно маєте знати, чи затверджені на місцевому рівні граничні суми витрат чи ні.

Якщо такого документа немає, то ви, дійсно, можете купувати майно (у тому числі й меблі) без обмежень щодо суми.

Зазвичай ОМС не «вигадують велосипед» і розробляють місцеві документи, базуючись на вимогах постанови № 332. Відтак на місцевому рівні нерідко встановлюють ті самі граничні норми витрат.

Тепер конкретно про витрати на придбання меблів. У цьому питанні все залежить від того, про які саме меблі йдеться. Якщо це комплект меблів для керівника, то гранична сума витрат на придбання такого комплекту встановлена постановою № 332 на рівні 15000 грн. Інша річ – меблі для працівників. Тут постановою № 332 передбачено граничні суми витрат окремо для купівлі кожної одиниці меблів. Для вашої зручності граничні норми витрат, визначені постановою № 332, наведено у довідковій інформації (див. «Граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» цього номера).

Ще одним важливим питанням є врахування сум ПДВ, сплачених у зв’язку з придбанням майна, до граничних норм витрат. Наприклад, комплект меблів для керівника без ПДВ коштує 14500 грн. Тобто вартість меблів «вписується» в допустимі 15000 грн. Однак з урахуванням ПДВ вартість комплекту — 17400 грн — виходить за ці межі. Чи буде це порушенням постанови № 332?

Наша відповідь — так, це буде порушенням приписів постанови № 332. І ось чому:

• по-перше, суми непрямих податків включаються до первісної вартості об’єктів ОЗ (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121). А те, що ПДВ є непрямим податком, чітко визначено у п.п. 14.1.178 ПКУ;

• по-друге, у постанові № 332 йдеться саме про суми граничних витрат на придбання певного майна. У свою чергу, сплачена сума ПДВ, безперечно, є частиною витрат установи на придбання такого майна. Тож, якщо вартість комплекту меблів керівника з урахуванням ПДВ становить рівно 15000 грн і менше, його можна сміливо купувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі