Теми статей
Обрати теми

Тимчасовий замісник: нюанси оплати праці

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
На керівника гуртка вищого професійного училища покладено виконання обов’язків директора цього закладу. Попередній директор звільнився у зв’язку із закінченням контракту. Як здійснювати оплату праці такому працівнику за виконання обов’язків директора училища?

У цій ситуації йдеться про тимчасове замісництво. Визначення цьому терміну надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 21.07.2011 № 590/13/84-11. Згідно з їх роз’ясненнями тимчасовим замісництвом вважається виконання службових обов’язків за більш відповідальною посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це пов’язане з розпорядчими функціями, працівником, який працює в тій же установі, організації. Порядок оформлення та оплати тимчасового замісництва визначено в роз’ясненні № 30/391. Відповідно до норм постанови № 15452 це роз’яснення і досі є чинним.

1 Роз’яснення Держкомітету Ради Міністрів СРСР з питань праці і заробітної плати «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 № 30/39.

2 Постанова Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 № 1545.

Тимчасове виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (замісництво, заступництво) покладається на іншого працівника відповідним наказом (розпорядженням). При цьому призначення працівника виконувачем обов’язків за вакантною посадою не допускається. Зазначене можливо лише за посадою, призначення на яку здійснює вищий орган управління.

Управління закладом освіти в межах повноважень, визначених законами та установчими документами цього закладу, здійснює його засновник (засновники) (ст. 24 Закону про освіту3). Засновниками можуть бути центральні та місцеві органи виконавчої влади, ОМС.

3 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

У свою чергу, керівництво діяльністю державного закладу професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) здійснює керівник. Його призначає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти і науки, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані заклади освіти. Про це зазначено у ст. 24 Закону про профосвіту4.

4 Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.98 № 103/98-ВР.

Отже, керівник гуртка може бути призначений на вакантну посаду директора ЗПТО із звільненням від посадових обов’язків за своєю посадою.

Оплата праці виконуючого обов’язки директора ЗПТО в цьому разі провадиться за посадою директора цього закладу. Посадовий оклад має бути встановлено на рівні посадового окладу директора залежно від контингенту учнів на рівні 15 — 18-го тарифного розряду.

Оскільки посада директора ЗПТО є педагогічною, то такий працівник має право на встановлення надбавок за вислугу років, престижність, виплату допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі