25.10.2021

Звільнення у вихідний: нюанси для строкового договору

Останній день дії строкового трудового договору з працівником установи припадає на суботу 30 жовтня 2021 року. Чи можна звільнити працівника у вихідний для нього та установи день? Коли з ним необхідно провести остаточний розрахунок?

Загальні умови

Звільнення працівника у зв’язку із закінченням дії строкового трудового договору на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП має відбутися в останній день дії такого договору. Якщо ж після закінчення дії строкового трудового договору трудові відносини фактично триватимуть і жодна із сторін не вимагатиме їх припинення, то договір вважатиметься продовженим на невизначений строк (ст. 391 КЗпП).

Крім того, при звільненні у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору працівнику за його бажанням може надаватися невикористана відпустка. Причому навіть у тому випадку, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору (ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки). У цій ситуації днем звільнення буде останній день відпустки. Тобто дія строкового трудового договору продовжується до закінчення відпустки (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 21, с. 7).

Вихідні дні

Вихідні дні — це дні щотижневого відпочинку. Такі дні визначаються графіком роботи установи (графіком виходу на роботу або графіком змінності) на підставі ст. 67, 68 та 69 КЗпП.

При 5-денному робочому тижні працівникам надають два вихідні дні на тиждень, а при 6-денному — один вихідний. Загальним вихідним днем є неділя.

Другий вихідний день при 5-денному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, установлюється графіком роботи установи за погодженням із профспілкою. Зазвичай, це субота.

Звільнення у вихідний

Чинне законодавство не забороняє звільняти працівника у вихідний день. Але тут слід врахувати норму ст. 47 КЗпП. Нею передбачено обов’язок роботодавця в день звільнення:

• провести з працівником остаточний розрахунок відповідно до ст. 116 КЗпП;

• видати копію наказу (розпорядження) про звільнення (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 30, с. 3);

• на вимогу працівника внести запис про звільнення до трудової книжки.

Якщо останній день дії строкового договору припадає на вихідний для працівника та установи день, роботодавець має виконати усі вищезазначені дії в останній робочий день працівника (див. лист Мінсоцполітики від 05.01.2018 № 9/0/22-18/134).

Отже, у ситуації, що розглядається, роботодавець повинен здійснити остаточний розрахунок з працівником, надати йому копію наказу про звільнення та зробити на його вимогу відповідний запис до трудової в п’ятницю 29.10.2021. При цьому днем звільнення відповідно до ч. 2 ст. 2411 КЗпП буде останній день, визначений строковим трудовим договором (субота 30.10.2021).