Теми статей
Обрати теми

Нова форма е-декларації: чекаємо вже взимку

НАЗК затвердило нову форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та порядок її заповнення і подання.

«Новинка» з’явилась завдяки наказу НАЗК від 23.07.2021 р. № 449/21. Цей документ набере чинності з 01.12.2021 р. Тож чекаємо оновлену електронну форму уже при поданні е-декларції за 2021 рік.

Що ж такого нового у формі декларації? Детально аналізувати зміни будемо згодом. А зараз про головні цікавинки.

В око передусім впадає, що із чотирьох видів декларації залишилось лише три: щорічна, кандидата на посаду та при звільненні.

Декларація «при звільнені» — це уже знайома усім декларація «перед звільненням». Її подають відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 45 Закону № 1700*. Причому строк подання збільшиться: 30 календарних днів замість 20 робочих днів.

* Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

Декларацію при звільненні не подають:

• якщо особа припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, на одній посаді та продовжує її здійснювати на іншій;

• якщо особа протягом 30 календарних днів знову розпочала зазначену діяльність.

А декларація «після звільнення» увійшла до складу щорічної. Адже обидві вони подаються у строк до 1 квітня за звітний рік (за період з 1 січня по 31 грудня), що передує року подання декларації.

При цьому її електронна форма міститиме спеціальний пункт. Тут суб’єкт декларування обере один із варіантів: «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування» або «я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)».

Головне, що декларація залишається електронною. Подати її можна після автентифікації у власному персональному електронному кабінеті.

Як і раніше, є право на помилку. А точніше — на її виправлення. Подавати виправлену декларацію можна не більше трьох разів упродовж семи днів після подання первинної е-декларації.

Усе це та багато іншого передбачено Порядком заповнення та подання е-декларації. Звісно, роз’яснення НАЗК зайвими не будуть, бо нормативка, як завжди, не охоплює всіх тонкощів декларування.

Тож чекаємо фактичної появи оновленої е-декларації у кабінетах декларантів. Тоді й розберемо правила її заповнення на конкретних прикладах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі