Теми статей
Обрати теми

Щодо проведення незалежної оцінки частини орендованого приміщення

Фонд державного майна України
Лист від 30.07.2021 р. № 10-58-17638

Фонд державного майна України розглянув лист журналу «Бюджетна бухгалтерія» від 30.06.2021 р. № 47 щодо проведення незалежної оцінки частини приміщення, наданого в оренду, з метою продовження договору оренди на новий строк, та повідомляє.

Відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, а також передачею права на експлуатацію майна, що перебуває в державній власності, регулюються введеним в дію з 01.02.2020 р. Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-ІХ (далі — Закон про оренду).

Порядок передачі в оренду державного та комунального майна (далі — Порядок) затверджено постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», яка набрала чинності 17.06.2020 р.

З урахуванням змін, передбачених Законом про оренду та Порядком, нові договори оренди укладаються за результатами аукціону, за винятком орендарів, визначених статтею 15 Закону про оренду, які мають право на отримання в оренду без проведення аукціону.

Продовження договорів оренди здійснюється за результатами проведення аукціону, крім випадків, передбачених частиною другою статті 18 Закону про оренду.

При цьому частиною четвертою статті 8 Закону про оренду визначено, що вартість об’єкта оренди встановлюється на рівні його ринкової (оціночної) вартості, зокрема, за умови якщо об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону або конкурсу і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк.

Частиною шостою статті 8 Закону про оренду визначено, що ринкова (оціночна) вартість об’єкта, який перебуває в оренді на підставі договору, який орендар бажає продовжити на новий строк без проведення аукціону у випадках, передбачених цим Законом, визначається на замовлення орендаря згідно з Порядком передачі майна в оренду як особи, у якої орендоване майно перебуває на законних підставах, без доручення балансоутримувача.

З огляду на зазначене орендар має право самостійно замовити проведення незалежної оцінки об’єкта оренди (частини приміщення), що зазначений у договорі оренди, з метою його продовження.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» у разі, якщо оцінка майна погоджується, затверджується або приймається органом державної влади або органом місцевого самоврядування, рецензування звіту про оцінку такого майна є обов’язковим. Рецензування звіту про оцінку майна здійснюється на вимогу особи, яка використовує оцінку майна та її результати для прийняття рішень, у тому числі на вимогу замовників (платників) оцінки майна, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, судів та інших осіб, які мають заінтересованість у неупередженому критичному розгляді оцінки майна, а також за власною ініціативою суб’єкта оціночної діяльності.

Заступник Голови Фонду Денис КУДИН

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі