Теми статей
Обрати теми

КЕКВ та КПКВК: застосовуємо правильно

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Запитання щодо застосування КЕКВ та КПКВК у наших читачів завжди на порядку денному. Тож пропонуємо разом знайти відповіді на запитання, які надійшли до нашої редакції електронною поштою та були задані у спільноті бухгалтерів.

Згідно з положенням про облікову політику установи ОЗ визнаються об’єкти вартістю понад 20000 грн за одиницю (без ПДВ). Навчальний заклад отримав субвенцію з держбюджету за програмою «Нова українська школа». За яким КЕКВ проводити видатки на придбання парт (вартістю 2200 грн кожна), посібників, розвиваючих ігор за рахунок коштів цієї субвенції?

В усіх питаннях щодо застосування КЕКВ перш за все слід керуватися нормами Інструкції № 333.

Нагадаємо: КЕКВ призначені для розмежування видатків за економічною характеристикою операцій.

При цьому економічна класифікація видатків забезпечує єдиний підхід до всіх учасників бюджетного процесу з точки зору виконання бюджету.

Зокрема, за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» передбачено здійснення видатків на (п.п. 2.2.1 Інструкції № 333):

• придбання та виготовлення меблів (столів, стільців, шаф, тумбочок тощо), жалюзі, ролетів, металевих ґрат, віконних та дверних блоків тощо;

• придбання або передплату періодичних, довідкових, інформаційних видань, в тому числі електронних, придбання та виготовлення підручників та книг.

Тож враховуючи вартість зазначених у запитанні цінностей та економічну суть операції, видатки на закупівлю парт, посібників та розвиваючих ігор слід проводити за КЕКВ 2210.

До речі, походження бюджетних коштів на їх придбання (поточне фінансування, субвенція, кошти, отримані від надання платних послуг, благодійні внески тощо) при цьому значення не має.

Таким чином, незалежно від походження бюджетних коштів, застосовуйте КЕКВ 2210.

За яким КЕКВ слід оплачувати виготовлення блокнотів, чашок, пакетів, плакатів, банерів на День села?

За економічною сутністю зазначених у запитанні видатків їх слід проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Адже саме за цим кодом проводять видатки, зокрема, на:

• придбання канцелярського, креслярського, письмового приладдя, пакувального матеріалу, паперу, картону, вітальних листівок, конвертів, марок для відправки службової кореспонденції тощо;

• придбання та виготовлення бланків дипломів, свідоцтв, посвідчень, грамот, класних журналів, бухгалтерських, статистичних та інших бланків, рекламних буклетів, візитних карток, запрошень, мап, схем, макетів, плакатів, медалей, нагрудних знаків, печаток і штампів, стендів тощо;

• придбання сувенірів, подарунків;

• придбання посуду.

Пряму вказівку на це містить п.п. 2.2.1 Інструкції № 333.

Інша річ, якщо видатки на придбання блокнотів, чашок, пакетів, плакатів та банерів здійснюються в рамках окремої програми зі святкування Дня села.

У такому разі слід застосовувати КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

Причому всі видатки, пов’язані з виконанням відповідної програми, варто проводити за єдиним кодом.

За яким КЕКВ проводити оплату послуг з технагляду за виконанням робіт із улаштування автоматичної пожежної сигналізації, якщо такі видатки не включено до основного договору робіт?

Насамперед нагадаємо, що таке технічний нагляд. Під технічним наглядом слід розуміти здійснення замовником контролю за дотриманням проєктних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю виконаних робіт та їх обсягами під час будівництва чи капремонту.

Технічний нагляд забезпечує замовник (забудовник) протягом усього періоду будівництва чи ремонту об’єкта.

УВАГА!

Забезпечення здійснення технічного нагляду є обов’язком замовника (забудовника)

При цьому замовник (забудовник) може забезпечити здійснення технічного нагляду на підконтрольних йому об’єктах двома способами:

1 спосіб → власними силами (за наявності в його структурі відповідних кваліфікованих працівників);

2 спосіб → шляхом залучення на договірних засадах третіх осіб (суб’єктів господарювання, які отримали у встановленому порядку ліцензію на провадження такої діяльності).

Оплата послуг із технічного нагляду проводиться за рахунок замовника (забудовника), на замовлення якого і виконується такий нагляд.

Видатки на оплату послуг з розробки проєктно-кошторисної документації для поточного ремонту, монтажу обладнання та устаткування, плату за містобудівне обґрунтування та інші передпроєктні роботи на проведення капітального ремонту (будівництва, реконструкції), якщо такі роботи не включені до проєктно-кошторисної документації, здійснюють за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». Це чітко передбачено п.п. 10 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333 (ср. ).

Такої ж думки дотримується і Держказначейська служба. Про це свідчить її роз’яснення, надане у листі від 30.01.2019 р. № 16-07-07/2020.

З огляду на це, вважаємо за доцільне планувати і здійснювати видатки на оплату послуг з технагляду при улаштуванні пожежної сигналізації, якщо вартість таких послуг не включено до основного договору, за КЕКВ 2240.

У рамках реформи децентралізації влади до новоствореної територіальної громади приєдналися інші громади зі своїми бюджетними установами. Орган ДФС виставив новоутвореній громаді вимоги щодо погашення заборгованості з ЄСВ. За яким КЕКВ це зробити?

Знову ж таки в цьому питанні слід відштовхуватися від економічної суті платежу.

Насамперед для цього необхідно з’ясувати, про сплату чого конкретно йдеться: безпосередньо ЄСВ чи пені за несвоєчасну сплату ЄСВ.

Тож якщо слід сплатити саме ЄСВ, то видатки проводьте за КЕКВ 2120 «Нарахування на оплату праці».

Адже за цим кодом здійснюються нарахування бюджетними установами на фонд оплати праці, а саме: сплата ЄСВ, нарахованого відповідно до законодавства (п.п. 2.1.2 Інструкції № 333).

Якщо ж йдеться про сплату пені за несвоєчасну сплату ЄСВ, тоді застосовуйте КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки» (п. 2.6 Інструкції № 333). Саме за цим кодом здійснюють видатки на сплату штрафів, пені тощо, у тому числі за несвоєчасну сплату податків.

За яким КПКВК можна провести видатки на оплату послуг екскаватора, грейдера для вирівнювання ґрунту та планування дорожнього полотна, земляні роботи, копання ровів для відведення стічних вод?

Усе залежить від того, з якою метою, для чого саме проводяться зазначені у запитанні роботи. Так, якщо йдеться про ремонт автомобільних доріг місцевого значення, тоді слід застосовувати КПКВК 7461 «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету».

А от у разі ремонту внутрішніх доріг вулиць населеного пункту застосовуйте КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

Це обумовлено тим, що до об’єктів благоустрою населених пунктів належать (п.1 ст.13 Закону № 28071):

1 Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV.

1) території загального користування:

а) парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки — пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

б) пам’ятки культурної та історичної спадщини;

в) майдани, площі, бульвари, проспекти;

г) вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

ґ) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Отже, видатки на ремонт доріг, які є об’єктами благоустрою, необхідно планувати та проводити за КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

За яким КПКВК проводити видатки на будівництво кладовища для захоронення тварин?

Кладовища, незалежно від того, кого саме на них ховають: людей чи тварин, є об’єктами благоустрою.

Це визначено у п.п. «д» п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону № 2807.

Але побудову об’єктів, у тому числі й об’єктів благоустрою, слід проводити за кодами групи 7330 «Будівництво та регіональний розвиток».

Таким чином, видатки на будівництво кладовища доцільно провести за КПКВК 7330 «Будівництво інших об’єктів комунальної власності».

Також майте на увазі: в подальшому видатки на утримання такого кладовища слід планувати і здійснювати за КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі