Теми статей
Обрати теми

Завідування майстернею: чи є доплата вчителю ЗЗСО?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Чи проводиться доплата за завідування майстернею вчителю з трудового навчання у школі?

Так, проводиться. Далі пояснимо, за яких умов.

Особливості встановлення

За завідування майстернями вчителям закладів загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) передбачено доплату у розмірі 15 — 20 % ставки зарплати. Це визначено такими законодавчими та нормативними положеннями, як:

п.п. «в» п. 2 ч. 3 ст. 24 Закону про середню освіту1;

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

п. 44 Інструкції № 1022;

2 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 р. № 102.

додаток 2 до постанови № 6433.

3 Постанова КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643.

Згадані положення передбачають такі важливі особливості встановлення доплати:

1) доплата здійснюється вчителям, які проводять навчальні заняття з трудового навчання, а також іншим педагогічним працівникам, які проводять такі заняття;

2) доплата передбачена за завідування кожною майстернею. Тобто, якщо у ЗЗСО є, наприклад, дві майстерні та один вчитель із трудового навчання, то йому можуть встановити доплату за завідування двома майстернями;

3) розмір доплати становить 15 — 20 % ставки зарплати. Конкретний розмір установлює керівник ЗЗСО за погодженням із профспілковим комітетом;

4) за завідування комбінованою майстернею (з обробки металу та деревини, обладнаною в одному приміщенні) установлюється доплата у фіксованому розмірі 20 % ставки зарплати.

Усе це підтвердили і фахівці МОН у листі від 20.02.2020 р. № 1/11-1362. Опираючись на норми п. 44 Інструкції № 102, вони наголосили: доплата за завідування майстернею вчителю, який проводить навчальні заняття з трудового навчання та на якого покладено обов’язки завідування майстернею, є обов’язковою виплатою.

У внутрішніх документах ЗЗСО має бути зафіксовано, що на конкретного вчителя покладено обов’язки із завідування майстернею (майстернями). Зазвичай це наказ директора ЗЗСО (п. 7.1 Положення № 6014).

4 Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затверджене наказом МОН від 20.07.2004 р. № 601.

До обов’язків завідувача майстернею належить:

• складання перспективного плану оснащення кабінету;

• забезпечення умов для проведення уроків;

• сприяння оновленню та удосконаленню матеріальної бази кабінету;

• забезпечення дотримання в кабінеті правил електричної та пожежної безпеки, чистоти, порядку тощо;

• систематичне ведення інвентарної книги із занесенням до неї відповідних змін про нові надходження, витрати та списання матеріальних цінностей.

Вимоги до майстерні

Важливий момент: майстерня має відповідати усім вимогам. Зокрема, слід дотримуватись норм Положення № 601 та Правил № 7305. Вони містять вимоги до розташування, освітлення, опалення, вентиляції тощо у приміщеннях, де розташовані майстерні.

5 Правила безпеки під час занять у навчальних і навчально-виробничих майстернях навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 13.08.2007 р. № 730.

Так, приміщення, назване майстернею, має відповідати таким вимогам:

1) приміщення для трудового навчання необхідно ізолювати від основних навчальних приміщень і розміщувати на першому поверсі в окремих блоках, відсіках будівлі або в окремих будівлях з гардеробом і туалетом у них;

2) не дозволяється організація майстерень у підвальних і напівпідвальних приміщеннях;

3) у майстернях повинні бути встановлені умивальники з гарячим водопостачанням та індивідуальними змішувачами, щітками, милом і рушником або пристроями, що їх замінюють;

4) у майстерні слід мати аптечку, а також інструкцію з надання першої (долікарської) допомоги із зазначенням адреси і телефону найближчої лікувально-профілактичної установи.

Рахуємо на прикладі

Розглянемо приклад встановлення доплати за завідування майстернею вчителю трудового навчання.

Приклад. Вчителю трудового навчання встановлено посадовий оклад у сумі 5660 грн (вчитель ІІ категорії — 12 тарифний розряд). Також йому передбачено підвищення окладу на 10 %, надбавку за престижність праці у розмірі 20 % та доплату за завідування майстернею — 15 %. Як правильно розрахувати розмір доплати за завідування майстернею?

Показник

Розмір виплати, грн

Посадовий оклад

5660,00

Підвищення окладу на 10 %

566,00

(5660,00 х 10 %)

Оклад з урахуванням підвищення

6226,00

(5660 + 566)

Надбавка за престижність

1245,20

(6226,00 х 20 %)

Доплата за завідування

933,90

(6226,00 х 15 %)

Усього нараховано

8405,10

Учителю трудового навчання передбачено підвищення окладу на 10 % згідно з постановою № 226. У свою чергу, оплата праці педагогів провадиться виходячи зі встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень. Це прямо передбачено п. 63 Інструкції № 102. У штатному розписі педпрацівникам встановлюють посадовий оклад (ставку) також з урахуванням підвищень. Тобто формується новий посадовий оклад. Надалі виходячи із цього нового окладу розраховують надбавки та доплати обов’язкового характеру.

6 Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22.

Таким чином, доплату за завідування майстернею та надбавку за престижність розраховуємо виходячи із посадового окладу з урахуванням 10-відсоткового підвищення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі