Теми статей
Обрати теми

Реєстрація прямих договорів у Казначействі: що планує змінити Мінфін?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На сайті Мінфіну з’явився проєкт* змін до Порядку № 309**. Що саме планує змінити Мінфін — читайте у нашому матеріалі.

* mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2022-558

** Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

У чому суть проблеми?

Наприкінці року закупівельна спільнота активно планує та проводить процедури закупівель, а саме, відкриті торги на 2023 рік. Яким чином поєднати вимоги бюджетного та закупівельного законодавства, ми розповідали в нашому матеріалі «Закупівля електроенергії на 2023 рік: поради замовникам» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 46).

Втім, на етапі укладання закупівельного договору замовникам необхідно особливо ретельно перевірити умови такого договору. До речі, ми розповідали, на які моменти варто звернути увагу передусім. Також ми пояснювали, що зареєструвати такі договори в Казначействі замовники зможуть у 2023 році тільки після того, як матимуть на руках кошторис на 2023 рік. При цьому зареєструвати бюджетні зобов’язання за укладеними закупівельними договорами розпорядник має право протягом 7 робочих днів з дати взяття на облік органом Казначейства кошторису. Такі вимоги передбачено абз. 2 п. 2.2 Порядку № 309.

А ось ситуація щодо реєстрації прямих договорів та договорів, укладених шляхом використання е-каталогу ще донедавна була досить невтішна. Головна причина — наразі бюджетні зобов’язання за такими договорами розпорядники можуть зареєструвати протягом 7 робочих днів з дати взяття бюджетного зобов’язання. Тобто на реєстрацію таких договорів замовникам відведено 7 робочих днів з дня підписання договору.

Разом з тим зареєструвати такі зобов’язання без затвердженого кошторису орган Казначейства не має права. Ба більше, відсутність у розпорядника бюджетних асигнувань, установлених кошторисом, є однією з підстав для нереєстрації зобов’язань (п. 2.10 Порядку № 309).

З огляду на це, ті розпорядники, які мали намір у грудні 2022 року укласти прямі договорі або договори шляхом використання е-каталогу на потреби 2023 року, фактично були загнані у глухий кут.

Як змінять Порядок № 309?

Та сподіваємось, щодо цього питання крига скресла. Так, Мінфін планує доповнити п. 2.2 Порядку № 309 новим абзацем. Останнім буде визначено порядок взяття бюджетних зобов’язань стосовно договорів, укладених замовниками не за результатами закупівельних процедур. Маються на увазі прямі договори та договори, укладені шляхом використання е-каталогу.

Для наочності наведемо нові вимоги до взяття бюджетних зобов’язань за договорами, укладеними за результатами закупівельних процедур та без використання електронної системи закупівель.

Правила взяття бюджетних зобов’язань за договорами

Вид бюджетних зобов’язань

Строк подання документів

Порядок обчислення строку подання документів

Закупівля товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель / спрощених закупівель / електронних каталогів для закупівлі товарів

протягом 7 робочих днів

— з дати взяття бюджетного зобов’язання

або

— з дати взяття на облік органом Казначейства кошторису

Закупівля товарів, робіт і послуг із застосуванням процедури закупівлі / спрощеної закупівлі товарів, робіт і послуг

— з дати оприлюднення звіту про результати проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівель за наявності в обліку органу Казначейства кошторису або

— з дати взяття на облік органом Казначейства кошторису

Зверніть увагу: текст цього проєкту наказу, розміщеного на сайті Мінфіну, та відповідно й передбачені ним зміни, набудуть чинності з дня офіційного опублікування такого наказу. Тож сподіваємося, що вже у січні 2023 року замовники тільки-но будуть мати на руках затверджені кошториси, зможуть без жодних перешкод зареєструвати бюджетні зобов’язання за прямими договорами та договорами, укладеними із використанням е-каталогу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі