Теми статей
Обрати теми

Оприлюднюємо інформацію: яку, де та коли

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Діюче законодавство вимагає від розпорядників бюджетних коштів оприлюднювати різну інформацію: публічну, про використання публічних коштів, про публічні закупівлі тощо. Що це за інформація та на яких порталах її необхідно розміщувати? Які строки оприлюднення інформації? Та головне — яка відповідальність передбачена за невиконання зазначених вимог? Розбираємося із цими питаннями в нашому матеріалі.

Оприлюднюємо публічну інформацію

Почнемо з визначення такої інформації. Власне, публічна інформація — це інформація, яка перебуває в розпорядженні розпорядників публічної інформації (далі — розпорядники). Вона може бути отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків. Також вона може перебувати в їх володінні або в інших розпорядників такої інформації.

Пояснимо, хто такі розпорядники та чи є серед них бюджетні установи. Звісно, бюджетні установи, 100-відсотково потрапляють до переліку цих «щасливців». До речі, повний перелік розпорядників такої інформації та яку саме інформацію вони мають оприлюднювати, наведено в ст. 13 Закону № 29391.

1 Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VI.

Наприклад, суб’єкти владних повноважень (органи державної влади та ОМС) мають оприлюднити інформацію, яку вони отримали чи створили в процесі виконання своїх обов’язків або яка перебуває в їх володінні. А ось юридичні особи, які фінансуються з державного чи місцевого бюджетів — інформацію про використання бюджетних коштів.

Тож один з основних обов’язків розпорядників — оприлюднювати і регулярно оновлювати публічну інформацію на єдиному державному вебпорталі відкритих даних (data.gov.ua) та на своїх вебсайтах. З огляду на це, зазначеним суб’єктам слід подбати про її вчасне оприлюднення та регулярне оновлення.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі