Теми статей
Обрати теми

Купуємо авто у фізособи: обмеження, облік, оподаткування

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Чи існують якісь обмеження щодо придбання легкового автомобіля у фізособи? Які особливості документального оформлення такої операції та її оподаткування? Як правильно здійснити державну реєстрацію транспортного засобу? Які витрати слід включати до первісної вартості придбаного авто? Ці запитання надійшли від наших читачів. Тож відповімо на них у цій статті.

Дійсно, якщо планується придбання службового автотранспорту, слід пам’ятати про тонкощі цієї господарської операції. Ідеться про вартісні обмеження операції, нюанси її документального оформлення, сплати податків, перереєстрації транспортного засобу (далі — ТЗ), формування його первісної вартості тощо. Розглянемо ці моменти детальніше.

Обмеження

Розмір витрат

Для державних органів, установ та організацій, які утримуються за рахунок державного бюджету, законодавчо встановлено граничні витрати на придбання деяких активів. Зокрема, гранична сума витрат на придбання легкового автомобіля для керівників бюджетних установ, організацій та інших державних органів становить 600000 грн з урахуванням ПДВ (постанова № 3321).

1 Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 № 332.

Та, звісно, це обмеження не стосується витрат на придбання автомобілів для членів КМУ, посадових осіб Офісу Президента України, Апарату ВРУ тощо. Для них установлено більш солідні граничні суми витрат.

До речі, навіть при укладанні договору оренди легкового автомобіля його вартість не може перевищувати встановленої межі (п. 5 постанови № 332).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі