Теми статей
Обрати теми

Штраф з ПДВ: як показати в бухобліку?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Через порушення вимог податкового законодавства з ПДВ на бюджетну установу накладено штраф. За яким КЕКВ слід сплачувати такий штраф? Як правильно показати цю операцію в бухобліку?

Особливості стягнення

За порушення податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, платники податків несуть такі види юридичної відповідальності (п. 111.1 ПКУ*):

— фінансова;

— адміністративна;

— кримінальна.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

У свою чергу, за порушення податкового законодавства бюджетні установи —платники ПДВ несуть фінансову та адміністративну відповідальність згідно з нормами ПКУ.

Так, фінансова відповідальність за ПДВ-порушення може бути застосована у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Податкове законодавство (п.п. 14.1.265 ПКУ) визначає штрафну санкцію як плату у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з осіб, які вчинили податкове правопорушення або порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Власне, перелік штрафних (фінансових) санкцій за ПДВ-порушення досить різноманітний. Передусім вони пов’язані з порушенням порядку нарахування, декларування та сплати ПДВ. Також є спеціальні штрафи за нереєстрацію та несвоєчасну реєстрацію податкових накладних (розрахунків коригування). Особливості нарахування та розміри таких штрафних санкцій визначено спеціальними нормами ПКУ, але це не є предметом розгляду цього матеріалу.

Куди платити?

Безпосередню інформацію про суму грошового зобов’язання, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як штрафну (фінансову) санкцію, контролюючий орган зазначає у податковому повідомленні-рішенні. Серед інформації, яку містить такий документ, зокрема є граничні строки сплати відповідного грошового зобов’язання.

Будьте уважні: порушення граничних строків сплати є підставою для застосування до установи штрафної санкції у вигляді пені з урахуванням норм з пп. 129.1 та 129.4 ПКУ.

При цьому перерахування коштів у рахунок погашення заборгованості за нарахованими штрафними санкціями установа проводить на підставі належними чином оформленої платіжної інструкції.

Зазвичай суми штрафних (фінансових) санкцій сплачують до того бюджету, до яких згідно із законом зараховують відповідні податки та збори (п. 131.3 ПКУ). Та аби не помилитись в цьому питанні, слід передусім орієнтуватися на інформацію, зазначену в податковому повідомленні-рішенні. Зокрема, серед іншого, цей документ містить реквізити бюджетних рахунків, на які платник повинен сплатити суму донарахованого грошового зобов’язання, включаючи суму штрафних (фінансових) санкцій.

Адміністративна відповідальність

За ПДВ-порушення, виявлені контролюючим органом, окрім фінансової, може загрожувати адміністративна відповідальність у вигляді адмінштрафу.

Насамперед йдеться про адмінвідповідальність за порушення порядку ведення податкового обліку. Застосування адмінштрафу за таке порушення передбачено ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 № 8073-X.

При цьому майте на увазі: адмінвідповідальність є персональною. До неї притягують винних посадових осіб, які сплачують накладені на них адмінштрафи за рахунок власних коштів. Тому суми адмінштрафів, накладених на винних посадових осіб, установа в бухобліку не відображає.

За яким КЕКВ?

Штрафи та пені, у т. ч. за несвоєчасну сплату податків, слід сплачувати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки». Про це чорним по білому зазначено в п.п. 3 п. 2.6 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Звісно, такі видатки жодна установа не планує заздалегідь. Тому кошти на сплату штрафу доведеться шукати серед поточних видатків за відповідним КЕКВ. Якщо ж такий варіант не спрацює, вихід один — звернутися до головного розпорядника з проханням про виділення додаткових асигнувань. Для обґрунтування потреби у додатковому фінансуванні слід надати копію податкового повідомлення-рішення.

Що в бухобліку?

У бухобліку операції з нарахування та сплати штрафних санкцій відображаємо з урахуванням таких правил.

1. Нарахування заборгованості зі сплати штрафних санкцій з ПДВ здійснюємо на підставі бухгалтерської довідки.

Типову форму бухгалтерської довідки затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм меморіальних ордерів, інших облікових регістрів суб’єктів державного сектору та порядку їх складання» від 08.09.2017 № 755.

До речі, не забудьте зазначити у довідці підставу нарахування штрафних санкцій. Таким підтвердженням насамперед буде податкове повідомлення-рішення. За загальним правилом таку довідку має підписати працівник, який її склав, а після перевірки — головний бухгалтер.

2. Облік зобов’язань зі сплати штрафних санкцій за виявлені порушення при перевірці контролюючими органами слід вести на субрахунку 6312 «Інші розрахунки з бюджетом».

3. Штрафні санкції, у т. ч. з ПДВ, належать до витрат за необмінними операціями. Чому? Все досить просто. Адже у результаті такої операції установа-порушник в обмін на перераховані кошти не отримує жодних активів, робіт чи послуг. Тому здійснення таких платежів підпадає під визначення необмінної операції.

З огляду на це, визнання витрат за необмінними операціями установа має здійснювати одночасно з вибуттям активів (коштів, товарів, робіт, послуг) за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Такі вимоги передбачено п. 4 розд. ІІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 135 «Витрати», затвердженого наказом Мінфіну від 18.05.2012 № 568.

4. До складу витрат слід відносити суми визнаних (узгоджених) штрафів. Тобто такі суми відносимо до витрат того періоду, в якому ці штрафні санкції стали узгодженими, а не були нараховані.

Визнані та сплачені зобов’язання перед бюджетом відображаємо на субрахунку 8511 «Витрати за необмінними операціями».

5. Якщо установа має намір оскаржити податкове повідомлення-рішення, у такому разі до моменту винесення відповідного рішення суми штрафних санкцій слід відображати на позабалансовому субрахунку 053 «Умовні зобов’язання розпорядників бюджетних коштів».

Після закінчення процедури оскарження і прийняття уповноваженим органом остаточного рішення суми таких санкцій підлягають списанню з позабалансового обліку. У разі якщо скарга не задоволена / справа програна, доведеться нарахувати санкції у звичайному порядку та віднести їх суми до складу витрат за необмінними операціями.

Приклад. За результатами перевірки бюджетній установі нараховано штраф з ПДВ у сумі 3200 грн за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання, донарахованого контролюючим органом.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

1

Нараховано зобов’язання перед бюджетом на суму штрафу з ПДВ

8511

6312

3200

6

2

Сплачено до бюджету штраф з ПДВ

6312

2313

3200

2, 6

Висновки

  • Штрафні санкції, у т. ч. з ПДВ, накладені на установу, належать до витрат за необмінними операціями.
  • До складу витрат слід відносити лише суми визнаних (узгоджених) штрафних санкцій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі