Теми статей
Обрати теми

Проїзд дітей до місця оздоровлення та відпочинку: який КПКВК та КЕКВ застосувати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК та КЕКВ слід спланувати та провести видатки на проїзд дітей до місць оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів селищної ради?

Відпочинок дітей за рахунок місцевих бюджетів

Основні засади державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей визначає Закон № 375*.

* Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 № 375-VI.

При цьому державну програму оздоровлення та відпочинку дітей розробляє і затверджує Кабмін згідно з ч. 1 ст. 25 Закону № 375.

На виконання цієї статті на сьогодні оздоровлення та відпочинок дітей здійснюється за кошти державного бюджету відповідно до постанови № 462*.

* Постанова КМУ «Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, за принципом «гроші ходять за дитиною»» від 09.05.2023 № 462.

Утім, місцеві ради також цілком можуть організувати оздоровлення та відпочинок дітей. Про це свідчить ч. 2 ст. 25 Закону № 375. Так, органи місцевого самоврядування розробляють і затверджують відповідні програми з оздоровлення та відпочинку дітей, фінансування яких здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.

Для цього місцеві ради можуть приймати рішення щодо виділення коштів на організацію відпочинку певних категорій дітей, які проживають на території підлеглої громади. Це можуть бути діти-сироти, діти з інвалідністю, діти з багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, діти, постраждалі від збройної агресії РФ тощо. До речі, перелік категорій дітей, які потребують особливої соціальної уваги, наведений у абз. 14 ч. 1 ст. 1 Закону № 375.

Окрім оплати безпосередньо путівок для дітей, за рахунок місцевих бюджетів також можуть проводитися видатки на проїзд дітей до місця відпочинку. Водночас проїзд може бути організовано централізовано самою місцевою радою. В такому разі видатки на проїзд повинні бути передбачені у відповідній місцевій програмі з оздоровлення та відпочинку дітей.

В яку чергу провести видатки?

У період дії воєнного стану передусім варто поцікавитися, в яку чергу можна провести ті чи інші видатки. Для цього звертаємось до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, за рахунок коштів загального фонду у другу чергу п. 19 Порядку № 590 дозволено проводити видатки на оплату послуг з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки. Зокрема, йдеться про видатки на оздоровлення та відпочинок у дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах (районах, в яких розташовані населені пункти, віднесені до категорії гірських).

Вважаємо, що до цієї категорії видатків цілком можна віднести і видатки на проїзд дітей до закладу відпочинку. Адже останні фактично є частиною видатків на організацію оздоровлення та відпочинку дітей.

При цьому зверніть увагу: у п. 19 Порядку № 590 йдеться про певні категорії закладів оздоровлення та відпочинку дітей. З огляду на це, якщо заплановано виділення коштів з місцевого бюджету на оздоровлення і відпочинок дітей в інших, ніж визначено п. 19 Порядку № 590, закладах, такі видатки можливо провести лише у третю чергу.

Який КПКВК застосувати?

Усі видатки місцевих бюджетів мають знайти свої відображення у відповідних бюджетних програмах. При затвердженні і виконанні бюджетних програм видатки розподіляються за відповідними КПКВК. Обираємо такі коди відповідно до наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Видатки на оздоровлення і відпочинок дітей, у т. ч. на проїзд до місць відпочинку, слід планувати і здійснювати за КПКВК 3140 «Оздоровлення та відпочинок дітей (крім заходів з оздоровлення дітей, що здійснюються за рахунок коштів на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)».

Який КЕКВ застосувати?

Щодо обрання КЕКВ, то традиційно виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Виходячи з п.п. 4 п.п. 2.2.8.2 Інструкції № 333, видатки на проведення організаційних робіт і заходів з оздоровлення та відпочинку дітей слід планувати і проводити за КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

Водночас видатки на компенсацію витрат, пов’язаних з проїздом на лікування хворої дитини та супроводжуючого за направленням медичних закладів слід планувати і проводити за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню» (п.п. 7 п.п. 2.5.3 Інструкції № 333).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі