Теми статей
Обрати теми

ПДВ на пальне збільшено: що робити замовнику?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На початку 2023 року установа провела відкриті торги на закупівлю пального. За результатами торгів укладено договір на постачання пального. З 01.07.2023 ПДВ на пальне становить 20 % замість 7 %. Що робити з укладеним договором?

Підстави для збільшення ПДВ

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану на території України, до пального застосовувалася пільгова 7 %-ва ставка ПДВ на підставі п. 82 підрозд. 2 розд. XX ПКУ*. Сфера дії цієї ставки — операції з постачання видів-кодів пального, згаданих у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00. Однак дію цієї ставки було обмежено 01.07.2023.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Отже, усі згадані у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ види-коди пального, нафта й нафтопродукти за цими двома кодами УКТ ЗЕД починаючи з 1 липня оподатковуються ПДВ за ставкою 20 %.

Що робити з договором?

З огляду на зазначені зміни, замовникам варто бути готовим до спілкування з постачальними пального щодо збільшення ціни на пальне, яке буде відпускатися після 01.07.2023.

Утім, така ситуація не стосується установ, які уклали договір на постачання пального за талонами. За таких умов ціна на пальне залишається незмінною, оскільки вона фіксується умовами договору на момент оплати. Відповідно у подальшому відпуск пального відбувається саме за цією фіксованою ціною.

Якщо ж договір на постачання пального не містив таких умов, тоді замовнику доведеться унести зміни до договору постачання? Як правильно це зробити?

Підстави для зміни істотних умов закупівельного договору визначено п. 19 постанови № 1178*. Зокрема, п.п. 6 згаданого пункту дає право замовнику змінювати ціну договору про закупівлю у таких випадках, як:

1) зміна ціни в договорі про закупівлю у зв’язку з зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування;

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Такі зміни мають здійснюватися пропорційно зміні ставки податку. Під пропорційністю розуміють збільшення ціни за одиницю товару саме на такий відсоток, на який відбулось збільшення ставки податку;

2) зміна системи оподаткування — пропорційно до зміни податкового навантаження внаслідок зміни системи оподаткування.

Таким чином, у ситуації читача замовнику слід керуватися саме першою підставою. Пояснимо, як правильно її застосовувати.

По-перше, традиційно підставою для зміни ціни є письмове звернення однієї зі сторін договору. Вочевидь, у цій ситуації замовнику варто дочекатись такого звернення та відповідного обґрунтування від постачальника пального.

По-друге, зміна цін на пальне застосовується з 01.07.2023 та стосується виключно пального, яке постачальник буде постачати після цієї дати.

По-третє, зміна ціни на пальне у зв’язку із збільшенням ставки ПДВ може збільшити вартість договору. Звісно, збільшити суму договору можуть тільки ті замовники, які мають кошторисні призначення для здійснення таких видатків. Якщо ж такої фінансової можливості у замовника немає, тоді доведеться зменшити обсяг закупівлі. У такому разі суму договору залишаємо без змін.

Але будьте уважні: цю підставу ви можете застосовувати лише тоді, коли у вашому договорі прямо передбачено порядок зміни ціни.

Як діяти замовнику?

З огляду на вищезазначене, для зміни ціни договору замовнику потрібно:

1) оформити рішення про внесення змін до договору протоколом;

2) внести зміни до договору про закупівлю шляхом укладення додаткової угоди з постачальником пального. Причому зміна істотних умов договору відбуватиметься у спосіб, передбачений договором;

3) оприлюднити в електронній системі закупівель зміни до договору (додаткову угоду) та повідомлення про внесення змін. Інформацію, яку слід зазначити в такому повідомленні, визначено п. 20 постанови № 1178 (ср. ). Для оприлюднення цих документів у замовника є три робочих дні з дня внесення змін;

4) подати до Казначейства Реєстр бюджетних зобов’язань та додаткову угоду. Ці документи необхідно подати у разі збільшення бюджетних зобов’язань за раніше укладеним закупівельним договором. Таким є припис п. 2.9 Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309. Зробити це слід протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі