Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога у валюті: за яким курсом оприбуткувати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа отримала благодійну допомогу (ноутбуки) від міжнародної організації. Благодійник разом з допомогою надав накладну, в якій вартість комп’ютерної техніки зазначено в іноземній валюті (доларах). Як оприбуткувати таку допомогу? За яким курсом визначати її вартість? Які документи слід оформляти?

Валютна «благодійка»: монетарна чи немонетарна стаття?

У питаннях обліку операцій в іноземній валюті насамперед слід керуватися нормами НП(С)БО 130*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 130 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Мінфіну від 11.08.2011 № 1022.

Власне, облік таких операцій передусім залежить від того, з якою статтею балансу маємо справу: монетарною чи немонетарною.

Монетарними статтями балансу визнають грошові кошти, а також такі активи й зобов’язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

У свою чергу, немонетарними є інші статті, ніж монетарні.

Таким чином, благодійна допомога, отримана в натуральній формі, є немонетарною статтею балансу.

Інша річ — благодійна допомога, одержана у грошовій формі, у т. ч. в іноземній валюті, на рахунок установи. Такі надходження слід вважати монетарною статтею.

Визначати курсову різницю чи ні?

За загальним правилом надходження коштів в іноземній валюті передбачає визначення курсових різниць.

Нагадаємо: курсовою різницею вважається різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

При цьому визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті слід проводити на дату здійснення господарської операції та на дату балансу (на звітну дату). Цього вимагає п. 4 розд. ІІ НП(С)БО 130.

Але зазначене правило не поширюється на благодійну допомогу, отриману у натуральній формі. Адже, як ми вже з’ясували вище, така допомога належить до немонетарних статей балансу. Тому в ситуації читача не варто хвилюватись щодо виникнення та розрахунку курсових різниць.

Зауважте: таке послаблення аж ніяк не стосується надходження коштів в іноземній валюті (у т. ч. як благодійної допомоги). Допоки на валютному рахунку установи перебуває певна сума коштів, доведеться перераховувати вартість такої валюти. Докладніше про це читайте в матеріалі «Благодійка в інвалюті: коли та як обчислити курсові різниці?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 9).

Як показати в бухобліку?

Надходження «натуральної» благодійної допомоги в валюті бюджетні установи відображають e бухобліку у загальному порядку. Нагадаємо основні з них.

1. Активи, отримані як благодійна допомога, підлягають оприбуткуванню за справедливою вартістю. Якщо благодійник надав установі підтвердні документи щодо вартості переданих активів, слід орієнтуватися на вартість, зазначену у цих документах.

2. Вартість безоплатно отриманих активів, зазначену в іноземній валюті, необхідно перерахувати в національну валюту за курсом НБУ на дату здійснення операції. Тобто суму благодійної допомоги перераховуємо у гривні за курсом НБУ на дату отримання допомоги.

В ситуації читача під час зарахування активів їх вартість слід перерахувати в національну валюту за курсом НБУ на дату, зазначену в накладній.

3. Для документального оформлення безоплатного отримання необоротних активів (у випадку читача — ноутбуків) необхідно:

— скласти Акт приймання-передачі ОЗ за типовою формою. Вартість отриманої благодійної допомоги в цьому документі варто зазначати одночасно в національній валюті — гривні та поряд в іноземні валюті (на підставі супровідних документів);

— оформити Акт введення в експлуатацію ОЗ за типовою формою;

— відкрити Інвентарні картки обліку об’єктів ОЗ або Інвентарну картку групового обліку об’єктів ОЗ за типовою формою. Тут слід зазначити присвоєні кожному отриманому об’єкту ОЗ та МНМА інвентарні (номенклатурні) номери.

4. Субрахунок для обліку благодійної допомоги визначаємо, орієнтуючись на вартісні ознаки, встановлені установою для розмежування основних засобів (далі — ОЗ) та малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА).

5. Надходження благодійної допомоги передбачає збільшення доходів від необмінних операцій за субрахунком 7511.

У разі отримання необоротних активів показуємо збільшення внесеного капіталу за рахунок отриманих доходів. При цьому робимо такий обліковий запис: Дт 7511 — Кт 5111. Одночасно відображаємо касові видатки: Дт 2313 — Кт 7511.

6. Благодійні внески, гранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. Такі надходження відображаємо за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

На суму благодійної допомоги, отриманої в натуральній формі, як завжди, подаємо до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі.

Водночас оскільки зазначені надходження не мають постійного характеру та не плануються в кошторисах установ, у разі отримання благодійної допомоги вносимо зміни до кошторису в частині спеціального фонду за власними надходженнями.

7. Амортизацію на необоротні активи, отримані як благодійна допомога, нараховуємо у загальному порядку. При цьому робимо запис: Дт 8014, 8114 — Кт 1411, 1412. Одночасно визнаємо дохід на суму нарахованої амортизації та зменшуємо внесений капітал: Дт 5111 — Кт 7511.

Приклад. Бюджетна установа отримала благодійну допомогу — комп’ютерну техніку (10 ноутбуків). Згідно з первинними документами, наданими благодійником, загальна вартість переданої допомоги становить 5000 дол. США. Курс НБУ на дату оформлення супровідних документів — 37,00 грн/дол. США. З огляду на це, вартість отриманої допомоги — 185000 грн.

За фактом отримання благодійної допомоги оформлено Акт приймання-передачі ОЗ. З урахуванням вартісних ознак, визначених в обліковій політиці установи, отримані активи зараховано до складу МНМА на субрахунки 1113.

Кожному безоплатно отриманому об’єкту бухгалтерська служба установи присвоїла номенклатурний номер та відкрила Інвентарну картку групового обліку об’єктів ОЗ. Введення в експлуатацію ноутбуків оформлено Актом введення в експлуатацію ОЗ за типовою формою.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Отримання комп’ютерної техніки (МНМА)

1

Оприбутковано ноутбуки, отримані як благодійна допомога

1113

2117

185000

4

Водночас відображено:

— дохід від безоплатно отриманих активів

2313

7511*

185000

3, 14

— збільшення внесеного капіталу на суму безоплатно отриманої допомоги

7511

5111

185000

17

— касові видатки

2117

2313

185000

3, 4

Нарахування амортизації

1

Нараховано амортизацію на безоплатно отримані ноутбуки у місяці передачі у використання

8014

1412

92500

17

Водночас зроблено другий запис

5111

7511

92500

14

2

Віднесено на фінансовий результат звітного кварталу нараховану амортизацію

5511

8014

92500

17

3

Закрито рахунок доходів

7511

5511

92500

17

* Не пізніше останнього дня звітного місяця на суму отриманої благодійної допомоги необхідно подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі за кодом доходів 25020100 на суму 185000 грн.

Висновки

  • Благодійна допомога в натуральній формі, отримана від іноземних донорів, є немонетарною статтею.
  • Благодійна допомога, одержана у натуральній формі, активів, не підлягає перерахунку при зміні курсу НБУ.
  • Вартість активів в іноземній валюті перераховуємо в національну валюту за курсом НБУ на дату, зазначену в супровідних документах.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі