Теми статей
Обрати теми

Ремонт будівлі дільничного офіцера поліції: за яким КПКВК провести?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК можливо провести ремонт будівлі, в якій знаходиться дільничний офіцер поліції селищної ради? Будівля перебуває на балансі ради.

Докладно про поліцейського офіцера громади і фінансування його діяльності ми розповідали у матеріалі «Поліцейський офіцер громади: хто і як фінансує?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 38. Цього ж разу пояснимо, за яким КПКВК можна провести видатки на ремонт будівлі, де працює такий офіцер поліції.

Забезпечення поліцейського офіцера громади приміщенням

Передусім нагадаємо умови забезпечення офіцера поліції громади приміщенням. Для цього звернемось до норм Закону № 580*.

* Закон України «Про Національну поліцію» від 02.07.2015 № 580-VIII.

Фінансування і матеріально-технічне забезпечення поліції здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України, а також інших джерел, не заборонених законом. Це передбачено ч. 1 ст. 105 Закону № 580.

При цьому, як зазначено в ч. 5 ст. 105 Закону № 580, виконкоми сільських, селищних, міських рад безоплатно надають органам і підрозділам поліції службові приміщення, обладнані меблями і засобами зв’язку, транспорт та інші матеріально-технічні засоби.

ВАЖЛИВО!

Надання приміщення поліцейському офіцеру громади на безоплатній основі прямо передбачено чинним законодавством

В яку чергу провести видатки?

Докладно про черговість здійснення видатків на ремонт читайте у матеріалі «Ремонти будівель: в яку чергу проводити видатки?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 19.

Проаналізувавши видатки другої черги, передбачені п. 19 Порядку № 590, бачимо, що ремонт будівлі, в якій здійснює свою діяльність поліцейський офіцер громади, можна без перешкод провести у другу чергу, якщо такий ремонт направлений на усунення наслідків аварій. Причому жодних обмежень щодо виду ремонту немає. Тобто під час усунення аварій можна проводити як поточний, так і капітальний ремонт будівель.

Якщо ж ремонт не направлений на усунення наслідків аварій, то у другу чергу за загальним фондом можна проводити видатки на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, інвентарю та інструментів для проведення ремонтних робіт господарським способом.

І в цьому разі вид ремонту (поточний чи капітальний) теж не має значення.

Також уже традиційно нагадаємо: видатки на оплату будь-яких товарів, робіт і послуг можна проводити за рахунок коштів і загального, і спеціального фондів, якщо йдеться про реалізацію проєктів, виконання програм допомоги, які підтримуються ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, у т. ч. на умовах співфінансування.

Отже, якщо ремонтні роботи проводитимуться саме таким чином, то з їх оплатою жодних проблем не буде.

Який КПКВК застосувати?

У рамках виконання проєкту «Поліцейський офіцер громади» на місцевих рівнях було прийнято місцеві програми «Поліцейський офіцер громади».

Право приймати органами місцевого самоврядування місцеві програми закріплено в Законі № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Так, виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішують, зокрема, питання затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280).

А з огляду на те, що діяльність поліції фінансується з держбюджету, найприйнятнішим варіантом буде надання субвенції з місцевого бюджету до державного бюджету в рамках виконання місцевих програм.

При виборі КПКВК за загальним правилом користуємося нормами наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Зокрема, під час надання зазначеної субвенції слід застосовувати КПКВК 9800 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів».

Утім, у разі проведення ремонту будівлі, яка перебуває на балансі місцевої ради, але фактично використовується поліцейським офіцером громади для здійснення діяльності, що цілком відповідає нормам чинного законодавства, вважаємо за доцільне застосувати КПКВК 8230 «Інші заходи громадського порядку та безпеки». Саме на такі заходи направлені прийняті місцеві програми із забезпечення діяльності поліцейських офіцерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі