Теми статей
Обрати теми

Відшкодування витрат на відрядження: чи можливо оплатити турфірмі за бронювання квитків?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Працівник органу місцевого самоврядування направляється у відрядження. Чи можливо за КЕКВ 2250 відшкодувати витрати на придбання авіаквитків, квитків на потяг та сервісний збір, якщо такі видатки проведені через туристичну фірму?

Чи можливо оплатити послуги турфірми?

Фактично запитання читача полягає в тому, чи можливо в рамках проведення видатків на відрядження працівника оплатити видатки, пов’язані з бронюванням туристичною фірмою авіаквитків та квитків на потяг. Тож далі і з’ясуємо це.

Звісно, працівник далеко не завжди може придбати квитки самостійно без усіляких комісій та інших додаткових витрат на їх придбання. Для когось цей процес надто складний. А іноді навіть знавцям справи не вдається впоратися із бронюванням самостійно. У такому разі доводиться звертатися до професіоналів цієї справи, зокрема, до туристичних фірм.

Щоб розібратися, чи можливо відшкодувати такі видатки, звернемося до норм Інструкції № 59*.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Так, відповідно до п. 6 розд. ІІ Інструкції № 59 витрати на проїзд (у т. ч. перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі). При цьому враховуються усі витрати, пов’язані із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

З огляду на це, відшкодувати витрати на оплату послуг турфірми з бронювання квитків цілком можливо. При цьому відрядженому працівникові треба надати підтвердні документи щодо понесення таких витрат.

До речі, за наявності декількох видів транспорту, що зв’язує місце постійної роботи з місцем відрядження, адміністрація може запропонувати відрядженому працівникові вид транспорту, яким йому слід користуватися.

У разі ж відсутності такої пропозиції працівник самостійно обирає вид транспорту. Це передбачено п. 6 розд. ІІ Інструкції № 59.

Зазначені вище норми стосуються відряджень, які здійснюються в межах України.

Водночас враховуючи воєнний стан в Україні та відсутність авіасполучення, ймовірно, йдеться про закордонне відрядження. Хоча у запитанні це прямо не зазначено.

Тож звернемося до норм розд. ІІІ Інструкції № 59, який визначає умови відряджень саме за кордон.

Відповідно до п.п. «а» п. 7 розд. ІІІ Інструкції № 59 за час перебування у відрядженні працівникові відшкодовуються витрати на проїзд (у т. ч. на перевезення багажу, бронювання транспортних квитків, оплату аеропортних зборів, користування постільними речами в поїздах) до місця відрядження і назад, а також за місцем відрядження (у т. ч. на орендованому транспорті).

При цьому витрати на проїзд (у т. ч. перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов’язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

Про це чітко зазначено у п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 59.

Таким чином, при закордонному відрядженні перепон для оплати послуг з бронювання квитків турфірмою також немає.

За яким КЕКВ?

Тепер щодо питання застосування КЕКВ.

Так, за КЕКВ 2250 «Видатки на відрядження» можуть бути здійснені видатки на оплату проїзду, добових, вартості проживання під час службових відряджень. Це прямо передбачено п.п. 1 п.п. 2.2.5 Інструкції № 333*. А от про оплату додаткових видатків, пов’язаних із бронюванням квитків, тут нічого не сказано.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Водночас відповідно до п.п. 8 п.п. 2.2.5 Інструкції № 333 за КЕКВ 2250 передбачено видатки на оплату інших витрат, пов’язаних з відрядженням працівників, відповідно до законодавства.

Отже, видатки на оплату послуг турфірми з бронювання квитків цілком можливо провести за КЕКВ 2250.

В яку чергу?

В яку ж чергу можна проводити видатки на відрядження працівників у період дії воєнного стану?

Перелік видатків, які можна проводити в умовах воєнного стану, обмежений. Дозволені види видатків визначено Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Нагадаємо: в першу чергу можна здійснювати видатки на національну безпеку і оборону.

Тоді як переважна більшість дозволених видатків проводиться в другу чергу. Коло таких видатків окреслено в п. 19 Порядку № 590.

Видатки на відрядження працівників бюджетних установ передбачено у другу чергу як за загальним, так і за спеціальним фондом.

Тож проблем зі здійсненням видатків на відрядження працівників, у т. ч. на оплату проїзду, не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі