Теми статей
Обрати теми

Коло дозволених видатків розширено: знайомимось зі змінами

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Останнім часом Уряд щедрий на зміни до Порядку № 590*. Так, чергову порцію змін внесено постановою № 523**. Тож далі розглянемо, чим саме потішили нас нормотворці цього разу.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 19.05.2023 № 523.

Розширено коло першочергових видатків

Насамперед зміни спрямовані на підтримку органів місцевої влади, зокрема на «тривожних» територіях.

Так, коло першочергових видатків розширено видатками на забезпечення діяльності військових адміністрацій, утворених на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ.

Нагадаємо: перелік таких територій затверджено наказом № 309*.

* Наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 22.12.2022 № 309.

Забезпечення діяльності військових адміністрацій

Відтепер у другу чергу за кошти загального фонду можливо проводити видатки на забезпечення діяльності військових адміністрацій, утворених на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ. Йдеться так само про перелік, затверджений Мінреінтеграції наказом № 309.

Таким чином, Уряд намагається підтримати місцеву владу в особі діючих військових адміністрацій.

Розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів

Коло видатків другої черги доповнено видатками на розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитах за умови придбання державних цінних паперів на суму в розмірі 50 % загального обсягу коштів, які розміщуються на депозитах.

Поповнення бібліотечних фондів

Нарешті, довгоочікувані видатки стали можливими.

Так, до видатків другої черги додано видатки на придбання книг та періодичних видань для поповнення фондів бібліотек.

Знаємо, що бібліотеки дуже чекали на можливість здійснення цих видатків. Адже з початку війни бібліотечні фонди могли поповнюватися лише у третю чергу.

Причому віднині зазначені видатки можна здійснювати як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Утримання меморіальних кладовищ

Після внесених постановою № 523 змін перелік видатків другої черги розширено видатками на ремонт, утримання меморіальних кладовищ та інших місць почесних поховань, установлення намогильних споруд.

Зазначені видатки можна проводити за рахунок коштів загального фонду.

Тоді як за кошти спеціального фонду, крім зазначених видатків, у другу чергу дозволено ще й будувати і реконструювати меморіальні кладовища.

Оплата медоглядів

За рахунок коштів як загального, так і спеціального фонду у другу чергу дозволено проводити видатки на оплату медичних оглядів підопічних та працівників інтернатних установ/закладів системи соцзахисту населення.

Утім, видатки на медогляди працівників таких закладів були передбачені і раніше.

Також дозволено на тих же умовах проводити медогляди внутрішньо переміщених осіб.

Послуги експертів та спеціалістів досудового розслідування

До видатків другої черги, які здійснюються за кошти загального фонду, постановою № 230* додано видатки на послуги експертів та спеціалістів з питань, що мають значення для кримінальних проваджень, досудове розслідування в яких здійснюється детективами НАБУ. Докладніше про це читайте у матеріалі «Ура! Перелік дозволених видатків розширено» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 12.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 14.03.2023 № 230.

Тож після внесення чергових змін до органів, які здійснюватимуть досудове розслідування, віднесено ще й БЕБ та ДБР.

Оренда банківських сейфів та зберігання зброї

Видатки на послуги з оренди банківських сейфів для зберігання цінностей або документів, які є речовими доказами у кримінальних провадженнях, також додані до кола видатків другої черги вищезгаданою постановою № 230.

Цього разу розширено перелік спецорганів, які зберігатимуть у сейфах речові докази. Зокрема, до числа таких органів потрапили БЕБ та ДБР.

Аналогічна ситуація з послугами зі зберігання зброї, послуг водіїв, придбання матеріалів та обладнання місць для зберігання зброї. Такі послуги тепер дозволені і для БЕБ та ДБР.

Питання діяльності вугледобувних підприємств (шахт)

Коло видатків другої черги розширено видатками на оплату послуг з розроблення техніко-економічного обґрунтування щодо недоцільності подальшої експлуатації, добудови (завершення будівництва), проєктів ліквідації вугледобувних підприємств (шахт) та проведення їх комплексної державної експертизи.

Такі видатки можуть проводитися за кошти загального фонду.

Виконання рішень закордонних юрисдикційних органів

Також до видатків другої черги додано видатки на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України.

Зазначені видатки можливо проводити за кошти загального фонду.

Здійснення видатків за рахунок благодійної допомоги

Наостанок цікава новина.

Норми п. 19 Порядку № 590 не поширюються на витрачання коштів, отриманих на рахунки держорганів, які є головними розпорядниками коштів держбюджету, відкриті в НБУ з метою залучення добровільних внесків (благодійних пожертв) від фізичних та юридичних осіб приватного та/або публічного права.

Стосується це платежів за витратами для фінансового забезпечення заходів із відсічі збройної агресії проти України та ліквідації її наслідків, нацбезпеки та оборони, відновлення, підтримки і розвитку України, надання гуманітарної допомоги.

Усі вищезазначені зміни запрацювали з 27.05.2023.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі