Теми статей
Обрати теми

Квадрокоптер для військової частини: чи може придбати місцева рада?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може міська рада придбати квадрокоптер та передати його військовій частині?

Питання допомоги військовим залишаються вкрай актуальними. Тож пропонуємо разом з’ясувати, чи можливо придбати квадрокоптер для військової частини за кошти місцевого бюджету.

Придбання квадрокоптера за кошти місцевого бюджету: можливе?

Питанням допомоги ЗСУ за кошти місцевого бюджету ми вже приділяли увагу у матеріалах: «Закупівля оргтехніки для військкомату: як провести?» («Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 15), «Військова екіпіровка для воїнів ЗСУ: чи можна придбати за кошти місцевого бюджету?» («Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 15), «Придбання авто для ЗСУ: чи можливо?» («Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 14).

Нагадаємо основне з цього приводу.

Забезпечення функціонування установ та закладів ЗСУ належить до видатків, що здійснюються з Державного бюджету України (п. 61 ч. 1 ст. 87 БКУ*).

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

На користь цього свідчить і норма ст. 15 Закону № 1934**.

** Закон України «Про Збройні Сили України» від 06.12.91 № 1934-XII.

Фінансування підрозділів ЗСУ не належить до видатків місцевих бюджетів

При цьому відомо, що бюджетні установи не можуть фінансуватися одночасно з двох бюджетів. Це прописано в ч. 2 ст. 85 БКУ***.

*** Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Таким чином, придбати за кошти місцевого бюджету квадрокоптер та передати його військовій частині не вийде.

Як допомогти військовим?

У період дії воєнного стану з метою відсічі збройної агресії РФ проти України, забезпечення нацбезпеки, заходів тероборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення органи місцевого самоврядування (далі ОМС), місцеві держадміністрації (військово-цивільні адміністрації або військові) можуть приймати рішення про здійснення видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів БКУ, і видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

Такий виняток із вищезазначеного правила передбачено п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Водночас здійснити такі видатки можливо виключно шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Для цієї субвенції наказом № 793* передбачено спеціальний КПКВК 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

* Наказ «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Також нагадаємо: бюджетний процес у період дії воєнного стану регулюється постановою № 252**.

** Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

Рішення про надання субвенції до державного бюджету може прийняти:

— відповідний ОМС, його виконавчий орган, місцева держадміністрація, військово-цивільна адміністрація (п.п. 1 п. 1 постанови № 252);

військова адміністрація населеного пункту у разі її створення (п.п. 2 п. 1 постанови № 252).

У разі прийняття рішення про надання субвенції головний розпорядник коштів місцевого бюджету згідно з бюджетними призначеннями має перерахувати такі кошти на окремий бюджетний рахунок з обліку доходів спецфонду державного бюджету, відкритий в установленому порядку в Казначействі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі