Теми статей
Обрати теми

Талони на ПММ від благодійника: як поставити на облік?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа отримала як благодійну допомогу талони на бензин. Отримання талонів засвідчено Актом приймання-передачі, в якому зазначено лише кількість талонів, їх номінал та загальну кількість літрів пального, без ціни. За якою ціною слід оприбутковувати отримані талони? Чи обов’язково їх обліковувати на балансі чи краще поза балансом?

Отримання благодійної допомоги — розповсюджена операція для бюджетних установ. Утім, оприбуткування допомоги, вартість якої не зазначено в супровідній первинці, завжди викликає додаткові запитання у бухгалтерів. Та не хвилюйтесь, вирішити цю ситуацію нескладно. Пояснимо, як правильно діяти бухгалтеру.

Чи зараховувати на баланс?

Так, це необхідно зробити обов’язково. Адже благодійна допомога, отримана від юридичних або фізичних осіб у грошовій або натуральній формі, підлягає оприбуткуванню за загальними правилами. Зокрема, талони на пально-мастильні матеріали (далі — ПММ), отримані від благодійника, підглядають зарахуванню на баланс установи. Такі матеріальні цінності слід обліковувати у складі запасів.

Традиційно талонами на ПММ вважають спеціальні талони, придбані за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу. Пред’являючи такий талон, їх власник підтверджує своє право на отримання фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки на АЗС. Ті ж самі дії та гарантії щодо отримання пального за талонами поширюються й на ситуацію читача.

Талон підтверджує факт закупівлі пального, яке перебуває на відповідальному зберіганні на АЗС до моменту його відпуску. У подальшому для отримання необхідної кількості пального установа (її представник — водій) пред’являє на АЗС талони.

ВАЖЛИВО!

Талони на ПММ, як і будь-які інші матеріальні цінності, отримані установою як благодійна допомога, не слід обліковувати на позабалансовому обліку

За якою вартістю оприбутковувати?

Первісною вартістю запасів, отриманих безоплатно від фізичних та юридичних осіб (крім суб’єктів державного сектору), є:

— їх справедлива вартість на дату отримання з урахуванням додаткових витрат

або

— вартість, визначена згідно з відповідними первинними документами, з урахуванням додаткових витрат.

Оскільки у випадку читача в первинних документах не зазначено вартість переданих талонів на ПММ, слід визначити їх справедливу вартість.

Як її визначити? Усе дуже просто. Оприбутковуємо такі талони за цінами, встановленими у відповідній мережі АЗС на дату отримання талонів. Так, поточна ціна на відповідний вид пального в конкретній мережі АЗС якраз і буде тією самою справедливою вартістю. І саме цю вартість комісія установи має зазначити в Акті приймання-передачі запасів, оформленому за типовою формою. При цьому у гр. 9 табличної частини Акта слід зробити примітку, що вартість отриманих ПММ визначено комісією установи за поточними цінами.

Як показати в бюджетному обліку?

Талони на ПММ, отримані від благодійника, є різновидом власних надходжень бюджетних установ. І зокрема, вони належать до першої підгрупи другої групи. Такі надходження слід відображати за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

Пам’ятайте: у разі отримання благодійної допомоги в натуральній формі потрібно подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі. Складаємо таку довідку на вартість допомоги (талонів), визначену комісією установи. Зробити це слід не пізніше останнього робочого дня звітного місяця.

Крім того, необхідно:

— внести зміни до кошторису в частині спеціального фонду за власними надходженнями і всіх пов’язаних документів;

— подати розпоряднику вищого рівня копії довідок про зміни до кошторису за власними надходженнями.

Як показати в бухобліку?

Талони на ПММ, отримані як благодійна допомога, оприбутковуємо на баланс у загальному порядку.

Так, для обліку усіх видів ПММ призначено субрахунок 1514 «Пально-мастильні матеріали». Також цей субрахунок використовується для обліку пального, яке установа отримуватиме за талонами.

Для деталізації операцій з надходження і використання пального за талонами доцільно застосовувати окремі аналітичні рахунки в межах субрахунку 1514.

Наприклад, це можуть бути такі рахунки, як:

1514/1 «Пально-мастильні матеріали за талонами» — для обліку пального, відпуск якого буде здійснюватися за талонами;

1514/2 «Пально-мастильні матеріали в баку автомобіля» — для обліку пального, заправленого в бак службового автомобіля.

Порядок документування руху талонів на ПММ потребує особливої уваги. Для цього в установі слід організувати аналітичний облік таких талонів. Детально про особливості такого обліку читайте в матеріалі «Талони на ПММ: обліковуємо та списуємо правильно» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 8).

Крім того, не забудьте: надходження благодійної допомоги (у т. ч. й талонів на ПММ) передбачає збільшення доходів від безоплатно отриманих активів, робіт, послуг. Для узагальнення інформації про такі доходи слід застосовувати субрахунок 7511 «Доходи за необмінними операціями».

Приклад. Бюджетна установа отримала благодійну допомогу — талони на бензин А-95 мережі ОККО. Згідно з первинними документами, наданими благодійником, передано 10 талонів номіналом 20 л кожен (на 200 л бензину). За фактом отримання благодійної допомоги оформлено Акт приймання-передачі запасів типової форми.

Комісією установи визначено вартість талонів на дату отримання на рівні 46,99 грн/л на загальну суму 9398 грн та зафіксовано в Акті.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Оприбутковано благодійну допомогу

1514/1

2117

9398

4

Водночас відображено:

— дохід від безоплатно отриманих талонів на ПММ

2313

7511*

9398

3, 14

— касові видатки

2117

2313

9398

3, 4

* До кінця звітного місяця до Казначейства було надано Довідку про надходження у натуральній формі за кодом доходів 25020100 на суму 9398 грн.

ВИСНОВКИ

  • Благодійна допомога, у т. ч. талони на ПММ, отримані від благодійника, підглядають оприбуткуванню на баланс установи
  • Талони на ППМ, одержані від благодійника, оприбутковуємо за поточними цінами на відповідне пальне в конкретній мережі АЗС
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі