Теми статей
Обрати теми

Договір ЦПХ: чи оприлюднювати в Prozorro?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Установа уклала договір цивільно-правового характеру (далі — ЦПХ) з фізичною особою про надання послуг. Сума договору — 88 тис. грн. Чи обов’язково інформацію про такий договір розміщувати в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ)?

Так, у цій ситуації установа повинна оприлюднити інформацію про такий договір в ЕСЗ. Пояснимо чому.

Договір ЦПХ — різновид закупівлі послуг

По-перше, договір ЦПХ про надання послуг укладають між двома сторонами з урахуванням положень гл. 63 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV. При цьому обов’язок однієї зі сторін (виконавця) — надати послугу за завданням другої сторони, а іншої сторони (замовника) — оплатити зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Зауважте: такий договір установа може укласти як із юрособою, так і з фізособою. Жодних обмежень щодо цього в нормативно-правових актах не передбачено.

По-друге, закупівлею в розумінні Закону № 922* є придбання товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

У свою чергу, до послуг відносять будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт. Зокрема, до них належать: транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації.

З огляду на це, бюджетна установа-замовник здійснює закупівлю послуг згідно з договором, укладеним з фізичною особою на загальних підставах.

І по-трете, в Законі № 922 чітко передбачено: учасником закупівлі, зокрема, може бути фізична особа, фізична особа — підприємець. Тобто закупівельне законодавство не містить ніяких заборон щодо участі фізосіб в закупівельному процесі.

Наразі ж, в умовах воєнного стану, закупівлю послуг за договором ЦПХ слід проводити відповідно до вимог постанови КМУ «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 № 1178.

Це означає, що залежно від очікуваної вартості таких послуг замовник проводить відкриті торги або здійснює закупівлю без використання електронної системи Prozorro. Та оскільки вартість укладеного договору становить 88 тис. грн, замовник може укласти прямий договір з виконавцем.

Яку інформацію оприлюднити в Prozorro?

Замовник повинен пам’ятати і дотримуватися таких трьох важливих правил:

1) додаємо таку закупівлю до річного плану. Цю інформацію оприлюднюємо протягом п’яти робочих днів із дня затвердження змін до річного плану;

2) укладаємо прямий договір про надання послуг;

3) оприлюднюємо звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, щодо такої закупівлі. Строк оприлюднення — 10 робочих днів з дня укладання договору. При цьому сам договір оприлюднювати не потрібно.

До речі, замовникам дозволено не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг. Це стосується випадків, коли поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

Висновки

  • Договір ЦПХ про надання послуг, укладений з фізособою, є різновидом закупівлі послуг. Замовник здійснює закупівлю таких послуг згідно з вимогами закупівельного законодавства.
  • Після укладання прямого договору з виконавцем, замовник має оприлюднити в ЕСЗ звіт про такий договір, а сам договір оприлюднювати не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі