Теми статей
Обрати теми

Отримання благодійної допомоги місцевими радами: за яким КПКВК?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК місцева рада має право отримати благодійну допомогу? Чули, що за КПКВК 0150 органи місцевого самоврядування отримувати благодійну допомогу не можуть. Чи дійсно це так?

Отримання благодійної допомоги, у т. ч. й гуманітарної, саме органами місцевого самоврядування (далі ОМС) завжди викликає безліч запитань. Не виняток нинішнє запитання нашого читача. Тож нумо разом розбиратися, чи взагалі може місцева рада отримувати «благодійку» для використання у своїй діяльності і відповідно за яким КПКВК.

Чи можуть ОМС отримувати «благодійку»?

Так, можуть.

Що отримання ОМС грантів, подарунків і благодійної допомоги є можливим, свого часу підтвердили Мін’юст у листі від 15.02.2018 № 5512/100-2-18/7.3.1 та НАДС у листі від 04.04.2018 № 2624/13-18.

Але така допомога не підпадатиме під дію ст. 54 Закону № 1700* лише у разі дотримання певних умов.

* Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII.

Зокрема, набувачем благодійної допомоги може бути неприбуткова організація або територіальна громада, що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом № 5073*.

* Закон України «Про благодійну діяльність і благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Тому Мін’юст у своєму роз’ясненні підкреслив, що передбачена ст. 54 Закону № 1700 заборона не діє, якщо гранти, подарунки і благодійна допомога характеризуються:

безкорисливістю з боку надавача й отримувача, що свідчить про надання допомоги на благо інших без будь-якої вигоди;

добровільністю — діяльність, яку провадять за вільним волевиявленням благодійника, без будь-якого примусу та втручання з боку суб’єктів владних повноважень;

цільовою спрямованістю — наявність конкретної мети, в межах напрямів і порядку, встановлених Законом № 5073.

ВАЖЛИВО!

Якщо ОМС отримує благодійну допомогу на власні потреби, таку допомогу слід зараховувати до складу першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ

При цьому необхідно застосовувати код доходів 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

Витрачати кошти цієї підгрупи ОМС може виключно на організацію своєї основної діяльності.

Докладніше про нюанси отримання благодійної допомоги в умовах воєнного стану читайте у статті «Отримання «благодійки» в умовах воєнного стану» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 11.

Який КПКВК застосувати?

Що ж, ми з вами вкотре впевнилися, що ОМС може отримувати благодійну (гуманітарну) допомогу на власні потреби.

З огляду на це, при отриманні благодійної допомоги ОМС має використовувати саме КПКВК 0150 «Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської рад».

На користь цього свідчить і роз’яснення Мінфіну, надане у листі від 09.12.2021 № 05120-01-2/38107. Як чітко зазначило міністерство, якщо бенефіціаром благодійної допомоги є місцева рада, то таку благодійну допомогу доцільно відображати за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки» та КПКВК 0150.

Тож при отриманні благодійної допомоги для власних потреб ОМС не тільки можуть, а й повинні застосовувати саме КПКВК 0150.

Крім того, Мінфін нагадав про обов’язковість подання Довідки про надходження в натуральній формі. Таку довідку слід подати до Держказначейської служби не пізніше останнього дня звітного місяця на суму безоплатно отриманих матеріальних цінностей (безоплатно виконаних робіт, наданих послуг). Форму довідки наведено в додатку 25 до Порядку № 938*.

* Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Зверніть увагу: до Порядку № 938 було внесено зміни наказом № 477*. Ми про це докладно розповідали у матеріалі «Казначейське обслуговування місцевих бюджетів: маємо зміни» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 5 (ср. ).

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів» від 30.12.2022 № 477.

Так, оновленим п. 12.7 Порядку № 938 передбачено подання такої довідки у двох примірниках у паперовій або електронній формі. Один примірник довідки повертається розпоряднику бюджетних коштів, інший — зберігається в органі Казначейства. Форму довідки також було змінено наказом № 477.

Наказ № 477 набрав чинності 07.02.2023, тож Довідку про надходження в натуральній формі слід подавати вже за новою формою.

І насамкінець невеличке застереження: розпорядники бюджетних коштів несуть відповідальність за законність та достовірність проведених операцій у натуральній формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі