Теми статей
Обрати теми

Безперебійник + комп: обліковуємо разом чи окремо?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа придбала чотири джерела безперебійного живлення для комп’ютерної техніки загальною вартістю 16000 грн. Як правильно обліковувати такі пристрої: у складі комп’ютерного комплексу чи як окремі об’єкти обліку?

Як класифікувати?

Зазвичай джерела безперебійного живлення (далі — ДБЖ) використовують для захисту обладнання від перебоїв в електромережі та неякісного електроживлення. Установи можуть використовувати такі пристрої для роботи різного обладнання: комп’ютерної техніки, опалювального та телекомунікаційного обладнання. Утім, головне завдання ДБЖ — вирішення проблеми тимчасової відсутності електроенергії. Вони забезпечують роботу комп’ютерного обладнання протягом часу, достатнього для коректного збереження важливої інформації.

Отже, установи використовують ДБЖ для захисту різного обладнання. При цьому такий пристрій можна підключити до будь-якої комп’ютерної техніки.

З огляду на це, ДБЖ є закінченим відокремленим пристроєм, призначеним для виконання самостійних функцій. Адже такий пристрій відповідає всім вимогам визнання активом, зазначеним у п. 2 розд. ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Отже, ДБЖ 100-відсотково є самостійною одиницею обліку і його слід обліковувати як окремий об’єкт основних засобів (далі — ОЗ) або малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА). А от відносити його до складу комп’ютерного комплексу в жодному разі не варто.

Як обліковувати?

Придбання ДБЖ установа розглядає, як придбання ОЗ чи МНМА. Нагадаємо: в цьому питанні орієнтуємося на вартісний критерій визнання МНМА, прописаний в обліковій політиці установи. Відповідно при оприбуткуванні такий об’єкт слід зараховувати на субрахунок 1014 або 1113.

А ось до моменту введення ДБЖ в експлуатацію накопичуємо всі витрати для доведення його до придатного для використання стану на субрахунку 1312 або 1311 відповідно.

При оприбуткуванні ДБЖ необхідно:

1) оформити Акт введення в експлуатацію ОЗ. Типову форму цього документа затверджено наказом № 818*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 № 818.

У разі придбання кількох пристроїв, які мають однакове призначення, технічні характеристики та вартість, складаємо один, загальний Акт. При цьому інформацію про ДБЖ записуємо в Акті одним рядком. Зазначаємо їх назву, коротку характеристику (опис) та, головне, кількість пристроїв і їх загальну вартість;

2) присвоїти ДБЖ інвентарний або номенклатурний номер залежно від вартості придбання такого пристрою та порядку його подальшого обліку;

3) відкрити Інвентарну картку обліку об’єктів ОЗ (Інвентарну картку групового обліку ОЗ) за типовою формою, затвердженою наказом № 818.

Приклад. Заклад освіти (неплатник ПДВ) для захисту комп’ютерної техніки від перебоїв у електропостачанні придбав 4 ДБЖ загальною вартістю 16000 грн.

Згідно з наказом про облікову політику вартісні ознаки визнання МНМА встановлено на рівні 20 тис. грн з урахуванням ПДВ. З огляду на це, придбані ДБЖ було оприбутковано на субрахунок 1113.

При введенні в експлуатацію ДБЖ комісія установи оформила Акт введення в експлуатацію ОЗ за типовою формою та присвоїла їм загальний номенклатурний номер. Також бухгалтерська служба установи відкрила на ці об’єкти Інвентарну картку групового обліку ОЗ.

Видатки на закупівлю ДБЖ проведено за КЕКВ 2210 за рахунок благодійних внесків, отриманих у минулому році.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання ДБЖ + введення в експлуатацію

1

Отримано ДБЖ від постачальника

1312

6211

16000

6

2

Перераховано кошти за ДБЖ постачальнику

6211

2313

16000

2, 6

3

Відкориговано фінрезультат минулого року на суму коштів, використаних на придбання ДБЖ

5512

5411

16000

17

4

Введено ДБЖ в експлуатацію

1113

1312

16000

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

16000

17

Нарахування амортизації

5

Нараховано амортизацію на ДБЖ при введенні в експлуатацію в розмірі 50 %

8014

1412

8000

17

6

Віднесено на фінансовий результат звітного кварталу нараховану амортизацію

5511

8014

8000

17

ВИСНОВКИ

  • ДБЖ є самостійною одиницею обліку, а не складовою комп’ютерного комплексу.
  • Залежно від вартості такі пристрої слід обліковувати як окремі об’єкти у складі МНМА на субрахунку 1113 або у складі ОЗ — на субрахунку 1014.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі