Теми статей
Обрати теми

Проєкт «Активні парки-локації здорової України»: за якими КПКВК та КЕКВ здійснювати фінансування?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За якими КПКВК та КЕКВ слід проводити фінансування облаштування активного парку-локації здорової України?

Багато хто з вас бачив у різних куточках нашої країни невеличкі, зручні, яскраві спортивні майданчики — «Активні парки-локації здорової України». Саме про них і піде мова у цьому матеріалі. Адже їх поява та функціонування продовжують фінансуватися навіть попри війну. За якими ж КПКВК та КЕКВ проводити такі видатки? Нумо розбиратися разом.

Запровадження проєкту

Передусім з’ясуємо, що то взагалі за проєкт «Активні парки-локації здорової країни» (далі — «Активні парки»).

«Активні парки» є одним із проєктів, який входить у загальнонаціональну програму Президента «Здорова Україна», яка спрямована на всі вікові категорії та групи населення і направлена на збільшення тривалості життя українців.

Звернемось до норм Положення № 326*.

* Положення про соціальний проект «Активні парки — локації здорової України», затверджене постановою КМУ від 07.04.2021 № 326.

Розгорнута мета проєкту зазначена у п. 2 Положення № 326. Але якщо коротко, то проєкт має на меті зробити спорт доступним для громадян та залучити різні групи населення, у т. ч. й інвалідів, до оздоровчої рухової активності у місцях масового відпочинку.

Загальне керівництво, організація та проведення заходів у рамках реалізації соціального проєкту здійснюється обласними та Київською міською держадміністраціями за участю органів місцевого самоврядування та центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (далі — організатори).

Організатори проєкту, серед іншого (п. 7 Положення № 326):

— щороку до 1 березня розробляють та затверджують регіональні плани заходів з реалізації соціального проєкту;

— забезпечують у місцях масового відпочинку громадян, у т. ч. осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб, безперешкодний доступ до спортивних споруд і місць для занять різними видами рухової активності;

— забезпечують облаштування місць (зон) безоплатного прокату спортивного інвентарю та обладнання під час проведення заходів на місцевому рівні.

Цікаво: біля входу в «Активні парки» розміщено інформаційний стенд. Кожний елемент інфраструктури позначений QR-кодом з можливістю переходу на ресурс з відеоуроками, завдяки яким можна за допомогою смартфона обрати рівень складності вправ (початківець, досвідчений, професіонал).

Фінансування заходів цього соціального проєкту здійснюється в межах коштів, передбачених у державному бюджеті та у відповідних місцевих бюджетах, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Про це зазначено у п. 13 Положення № 326.

Щодо коштів держбюджету, то таке фінансування здійснюється шляхом надання субвенцій до місцевих бюджетів. На користь цього свідчить постанова № 46*, якою затверджені Порядок та умови надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання окремих заходів з реалізації соціального проєкту «Активні парки — локації здорової України».

* Постанова КМУ «Деякі питання здійснення окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки — локації здорової України» від 20.01.2023 № 46.

За якими КПКВК та КЕКВ провести видатки?

Для обрання КПКВК звернемося до норм наказу № 793*. Зокрема, для проведення зазначених у запитанні видатків передбачено окремий КПКВК 5049 «Виконання окремих заходів з реалізації соціального проєкту «Активні парки — локації здорової України».

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Щодо КЕКВ, то в цьому питанні, традиційно, все залежить від економічної суті платежу. Плюс, звісно, керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Якщо йдеться саме про облаштування спортивного майданчика в рамках реалізації проєкту, то придбання спортивного обладнання слід планувати та здійснювати за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (п.п. 3.1.1 Інструкції № 333). Якщо ж буде придбане спортивне обладнання, яке слід вмонтувати, то в такому разі застосовуйте КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів» (п.п. 3.1.2.2 Інструкції № 333).

Якщо ж у рамках проєкту буде придбано спортінвентар, то такі видатки плануйте та здійснюйте за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

У разі якщо йтиметься про зарплатню тренеру, то застосовуйте КЕКВ 2111 «Заробітна плата» та 2120 «Нарахування на оплату праці».

Тож, як бачимо, обрання КЕКВ напряму залежатиме від того, які саме заходи будуть заплановані і проведенні в рамках реалізації проєкту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі