Теми статей
Обрати теми

День захисту дітей: чи можна закупити морозиво?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи має право відділ освіти закупити морозиво для дітей садочків та шкіл до Дня захисту дітей? Який КПКВК при цьому застосувати?

В яку чергу проводити видатки?

Традиційно почнемо з того, в яку чергу слід здійснити видатки на закупівлю морозива в період дії воєнного стану. Для цього звернемось до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, п. 19 Порядку № 590 передбачено витрачання коштів на забезпечення продуктами харчування у другу чергу. Причому такі видатки можливо здійснити за кошти як загального, так і спеціального фонду.

Вважаємо, що морозиво цілком підходить під визначення продукту харчування, тож такі видатки можна провести у другу чергу.

ЦІННА ПОРАДА!

Щоб у фахівців Казначейства не виникло зайвих сумнівів, радимо у «платіжці» зазначити саме «забезпечення продуктами харчування», як це прописано у п. 19 Порядку № 590

У такому разі вийде оплатити відповідні видатки і потішити дітлахів смачненьким до Дня захисту дітей.

Який КПКВК застосувати?

Для визначення КПКВК звернемось до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Так, якщо кошти на закупівлю морозива дітям відділ освіти виділить школам та садочкам, слід застосовувати КПКВК 1021 «Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету» та КПКВК 1010 «Надання дошкільної освіти» відповідно.

Якщо ж морозиво закуповуватиме безпосередньо відділ освіти і потім передасть смаколики школам і садочкам, то така закупівля має здійснюватися відділом освіти в межах відповідної програми підтримки дітей. Тож застосовуйте КПКВК 1142 «Інші програми та заходи у сфері освіти», КПКВК 3112 «Заходи державної політики з питань дітей та їх соціального захисту» або КПКВК 3242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення» залежно від того, в межах виконання якої саме програми передбачено закупівлю морозива.

Який КЕКВ застосувати?

У питаннях застосування КЕКВ традиційно виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Як ми з вами вже з’ясували, морозиво належить до продуктів харчування. Відповідно спланувати і здійснити видатки на його придбання слід за КЕКВ 2230 «Продукти харчування».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі