Теми статей
Обрати теми

Під час обстрілу пошкоджено майно: як діяти?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Внаслідок обстрілів будівля установи зазнала пошкоджень. Якими мають бути дії керівника та бухгалтерської служби установи?

Фіксація пошкоджень — передусім

Для підтвердження пошкодження майна, яке перебуває на балансі установи, внаслідок збройної агресії рф необхідно насамперед зафіксувати цей факт. Робити це слід з урахуванням вимог Порядку № 473*.

* Порядок виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних з пошкодженням будівель та споруд, затверджений постановою КМУ від 19.04.2022 № 473.

Зауважте: пошкодженими об’єктами вважаються об’єкти, на яких унаслідок впливу зовнішніх факторів відбулася часткова руйнація конструктивних елементів, але які не потребують повного демонтажу та можуть бути приведені в експлуатаційно придатний стан шляхом подальшої реставрації, реконструкції або капітального ремонту.

Хто ж має займатися цим питанням? Організовує та координує виконання невідкладних робіт виконавчий орган відповідної місцевої ради, а в разі їх відсутності — військова адміністрація.

Серед основних завдань такого органу, зокрема:

— повідомлення територіальних органів ДСНС, органів управління та сил цивільного захисту, правоохоронних органів щодо пошкодження об’єктів;

— здійснення попередніх візуальних оглядів пошкоджених об’єктів з метою формування переліків таких об’єктів, розроблення та затвердження плану робіт з обстеження тощо.

Для попереднього обстеження зруйнованих чи пошкоджених об’єктів уповноважений орган має створити відповідну комісію, виконати роботи з комісійного обстеження. До складу такої комісії залучають фахівців у галузі будівництва та архітектури. Також для проведення комісійного обстеження залучають (за можливості) уповноважених представників ОМС, власника або балансоутримувача об’єкта.

За результатами комісійного обстеження складають акт обстеження пошкодженого об’єкта відповідно до п. 81 Порядку № 473. До такого акта обов’язково додають результати фотофіксації об’єкта, що свідчать про характер та обсяг руйнувань. Комісія формує акт в електронній формі за допомогою е-порталу «Дія» та має подати до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Коли техобстеження обов’язкове?

Для вирішення подальшої долі майна, яке зазнало ушкоджень, та розроблення заходів із відновлення проводять технічне обстеження пошкоджених об’єктів. Рішення щодо проведення обстеження таких об’єктів приймає виконавчий орган відповідної місцевої ради, а за його відсутності — військова адміністрація.

Ключові питання обстеження пошкодженого майна прописано в Порядку № 257*. Тоді як особливості проведення такого обстеження та оформлення результатів визначено Методикою проведення обстеження та оформлення його результатів, затвердженою наказом Мінрегіону від 06.08.2022 № 144.

* Порядок проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затверджений постановою КМУ від 12.04.2017 № 257.

Перелік об’єктів, які підлягають обов’язковому обстеження, наведено п. 3 Порядку № 257. Зокрема, серед них: об’єкти закладів освіти, закладів культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення, будівлі адмінпризначення.

Майте на увазі: до проведення такого обстеження залучають сертифікованих фахівців, які мають відповідну кваліфікацію, або підприємства, установи та організації, у складі яких є такі виконавці. Тобто комісія установи, майно якої зазнало пошкоджень, не має жодного стосунку до проведення такого обстеження.

За результатами обстеження пошкоджених об’єктів виконавець робіт з обстеження складає звіт з урахуванням вимог п. 81 Порядку № 257. До зазначеного звіту також додають акт обстеження.

Такий звіт повинен містити висновок про технічний стан, рекомендації щодо подальшої експлуатації (у т. ч. щодо можливості виконання робіт із відновлення) або демонтажу (ліквідації). На підставі саме цього документа керівник установи ухвалює рішення про характер подальших робіт щодо пошкодженого майна.

Інвентаризація пошкодженого майна — обов’язкова

Проведення інвентаризації у разі встановлення фактів псування цінностей — процедура обов’язкова. Таким є припис п. 7 розд. І Положення № 879.

У такому разі керівник установи має прийняти рішення про проведення інвентаризації окремо визначеного майна на день установлення факту пошкодження. Тобто не треба чекати 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому з’явилася можливість доступу до такого майна.

Отже, установа, майно якої постраждало або зазнало ушкоджень у результаті бойових дій, має:

— провести інвентаризацію, тільки-но зникнуть перешкоди та стане можливим безпечний і безперешкодний доступ до активів, первинних документів і регістрів бухобліку;

— відобразити результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

З огляду на це, в розпорядчому документі (наказі) про проведення інвентаризації пошкодженого майна слід зазначити:

1) обсяг інвентаризації — об’єктами перевірки мають бути всі зруйновані/пошкоджені активи, які обліковуються на балансі (поза балансом) установи;

2) строки проведення інвентаризації — це необхідно зробити якнайшвидше, але виключно за умови безпечного доступу до об’єктів інвентаризації;

3) склад інвентаризаційної комісії, яка безпосередньо проводитиме інвентаризацію і визначатиме стан об’єктів, які постраждали внаслідок бойових дій.

Керуючись наданими повноваженнями, створена комісія:

— здійснює безпосередній огляд пошкоджених об’єктів та визначає їх стан;

— визначає економічну (технічну) доцільність чи недоцільність відновлення та/або подальшого його використання і вносить відповідні пропозиції;

Крім того, інвентаризаційна комісія займається документальним оформленням матеріалів інвентаризації. Зокрема, за результатами роботи така комісія має оформити:

Інвентаризаційні описи необоротних активів;

Звіряльну відомість необоротних активів;

Протокол інвентаризаційної комісії.

Декілька слів щодо протоколу. Цей документ комісія складає за підсумками інвентаризації, до якого додає всі матеріали інвентаризації (описи, звіряльні відомості тощо), а також акт обстеження нерухомого майна. На підставі цих документів керівник ухвалює рішення про подальшу долю пошкодженого майна. А саме про відновлення (ремонт) пошкодженого нерухомого майна.

Детально про те, як показати в обліку відновлювальні роботи, читайте в матеріалі «Як відновити пошкоджене майно: оформлення та облік» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22).

Висновки

  • Для підтвердження пошкодження майна це потрібно належним чином зафіксувати.
  • З метою вирішення подальшої долі пошкоджених об’єктів та характеру відновлювальних робіт проводять технічне обстеження таких об’єктів.
  • У разі пошкодження майна проведення інвентаризації є обов’язковим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі