Теми статей
Обрати теми

Закупівлю оголошено з ПДВ, переможець — неплатник ПДВ: як укласти договір?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа оприлюднила оголошення про проведення відкритих торгів, очікувана вартість зазначена з ПДВ. Але виконавець робіт (переможець) — неплатник ПДВ. На яку суму укладати договір: з урахуванням ПДВ чи без ПДВ?

Оголошуємо закупівлю: з ПДВ чи без?

Під час здійснення закупівельних процедур, зокрема на етапі планування або оприлюднення оголошення, одне з головних завдань замовника — правильно визначити очікувану вартість закупівлі. Це й зрозуміло, бо інформацію про таку вартість замовник має зазначити в оголошенні про проведення відкритих торгів. Нагадаємо: повний перелік інформації, яку повинно містити таке оголошення, наведено в ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Втім, в цій нормі згаданого Закону не зазначено, чи слід замовнику включати до очікуваної вартості суму ПДВ.

ВАЖЛИВО!

Очікувана вартість закупівлі — це сума, яку замовник планує витратити на закупівлю

Вирішуючи це питання, замовник має орієнтуватися на суму коштів, передбачену кошторисом на придбання тих чи інших товарів, робіт або послуг. А тому здебільшого зазначають таку вартість, як у річному плані закупівель, тобто вже з урахуванням усіх податків та зборів (у т. ч. ПДВ).

З огляду на це, замовники в оголошенні про проведення відкритих торгів зазначають, чи включено до очікуваної вартості ПДВ. Розмістити інформацію про наявність або відсутність суми ПДВ дозволяє функціонал електронної системи закупівель (далі — ЕСЗ).

Та є ще один важливий нюанс. Аби у подальшому для учасників не було несподіванок у питанні формування кінцевої вартості укладеного договору, замовник має правильно прописати таку інформацію.

Наприклад, у тендерній документації можна зазначити перелік критеріїв та методику оцінки тендерних пропозицій. При цьому не завадить прописати, що найбільш економічно вигідною пропозицією вважатиметься пропозиція з найнижчою ціною з урахуванням усіх податків та зборів (у т. ч. ПДВ, якщо учасник є платником ПДВ).

Окрім того, замовники можуть вимагати від учасників зазначати інформацію про повну вартість тендерної пропозиції, включаючи вартість товару, витрати на сплату податків і зборів (обов’язкових платежів).

Укладаємо договір: з ПДВ чи без?

Але на етапі планування та оприлюднення оголошення замовник не може передбачити, який податковий статус мають учасники, котрі братимуть участь з процедурі закупівлі.

Для замовника головне — знати, який податковий статус має переможець на етапі укладання договору про закупівлю.

Так, якщо виконавець робіт (переможець) є неплатником ПДВ, включати до вартості договору суму ПДВ він не має права. Тобто у такому разі договір, укладений з виконавцем робіт, не повинен містити суму ПДВ.

Але це не означає, що вартість укладеного договору потрібно зменшити на суму ПВД. Вона залишається на тому рівні, що була зафіксована за результатами відкритих торгів, тобто на рівні цінової пропозиції переможця. Відповідно для платників ПДВ — ціна договору буде з урахуванням ПДВ, а для неплатників — без зазначення суми ПДВ.

УВАГА!

Для неплатників ПДВ — вартість договору без ПДВ

(ср. )Для того, щоб інформація щодо ПДВ, зазначена в оголошенні про закупівлю, збігалася з інформацією про ПДВ, зазначеною в договорі про закупівлю з переможцем, замовнику необхідно на етапі опублікування договору зазначити відсутність ПДВ у вартості договору. Для цього ЕСЗ пропонує обрати опцію «з ПДВ», «без ПДВ». Якщо переможцем є неплатник ПДВ, то замовник має активувати опцію — договір без ПДВ.

А ось поле «Сума з ПДВ» ЕСЗ заповнює автоматично на підставі цінової пропозиції переможця. При цьому замовник має зазначити таку ж саму суму в полі «Сума без ПДВ». Тобто суми, зазначені в обох полях ЕСЗ, мають будуть однакові.

З огляду на це, під час оприлюднення інформації про укладений договір замовник повинен зазначити, є в договорі сума ПДВ чи ні. А конкретно, у випадку читача такий договір має бути без ПДВ.

Висновки

  • Очікувану вартість зазначайте з урахуванням ПДВ.
  • Наявність ПДВ у договорі залежить від податкового статусу виконавця. Договір із неплатником ПДВ укладаємо без ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі