Теми статей
Обрати теми

Медикаменти для школи: за яким КЕКВ придбавати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КЕКВ заклад освіти (школа) може придбати апарат для вимірювання тиску, турнікет кровоспинний, фіксатор для шиї, ножиці атравматичні?

В яку чергу провести?

У період дії воєнного стану передусім слід з’ясувати, в яку чергу можливо здійснити ті чи інші видатки. Така черговість визначена Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Виходячи з п. 19 Порядку № 590, видатки на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів дозволяється здійснювати у другу чергу.

Причому такі видатки цілком можливо провести за кошти як загального, так і спеціального фонду.

(ср. )Утім, у запитанні йдеться про вироби медичного призначення та медичні інструменти. Як бути у цьому разі? Невже такі видатки належать до сплати лише у третю чергу?

Вважаємо, що ці видатки все ж таки можна провести у другу чергу в рамках видатків на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів.

В чому полягає наша логіка? Вироби медичного призначення та медичні інструменти обліковуються на субрахунку 1512 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали». Про це свідчить опис до субрахунку 1512, наведений у Порядку № 1219*.

* Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Ба більше, видатки на придбання виробів медичного призначення (інструментів, пристроїв, приладдя, матеріалів та інших виробів, зокрема термометрів, діагностичних тестів, перев’язувальних матеріалів, ланцетів, пінцетів, голок, шприців тощо, які не беруться на облік як основні засоби) передбачено здійснювати за КЕКВ 2220, який також називається «Медикаменти та перев’язувальні матеріали». Таким є припис п.п. 2.2.2 Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Тож урядовці, вочевидь, саме такі видатки і мали на увазі під видатками на «придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів».

ЦІННА ПОРАДА!

Зазначаючи призначення платежу в платіжній інструкції, використовуйте формулювання, наведене саме у п. 19 Порядку № 590, тобто «придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів»

Який КЕКВ застосувати?

Відповідь на це запитання свого часу надала Держказначейська служба у листі від 26.11.2020 № 160606/21287.

Та, як завжди, при обранні КЕКВ виходимо з економічної суті платежу і керуємося Інструкцією № 333.

Обираючи КЕКВ під час придбання медикаментів, виробів медичного призначення та медичного інструменту, передусім слід виходити з того, має заклад освіти медичний кабінет (пункт) чи ні.

Так, якщо заклад освіти не має медичного кабінету чи медпункту, тоді придбання медикаментів, виробів медичного призначення та медичних інструментів слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

До речі, за цим же кодом слід здійснювати і видатки на придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення, які використовуються медичними закладами освіти у навчальному процесі.

Якщо ж заклад освіти має медичний кабінет чи медпункт, то зазначені видатки слід планувати і проводити за КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі